gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Van, aki hidegen szereti!

2016. 08. 17.

A nyári hőségben hűs italokat kortyolgatva lépten-nyomon találkozunk a szájjég különböző formáival, és észre sem vesszük, hogy pontosan milyen is van a poharunkban. Holott sok fajta jég létezik, és ezeket különböző étjég gépekkel állítják elő. (Miért "étjég"? Mert ehető. Miért "szájjég"? Mert a szánkkal esszük. Ennyi a magyarázat, mivel a vendéglátásban nyilvánvalóan étjégről beszélünk, a továbbiakban maradunk is csak a "jég"-nél.)

A legismertebb a belül üreges, henger alakú jég, körülbelül 3x4cm méretű és 17-20 gramm közötti tömegű. Egyszerű, pult alá helyezhető ipari jéggéppel is könnyen előállítható és tökéletesen alkalmas koktélok készítéséhez. Ilyen jeget használnak az éttermek, a koktélbárok, és a gyorséttermek, büfék is, de a benzinkúton és az áruházakban is ilyen jeget árulnak zacskókban.

 

Szintén gyakran találkozunk a jégkásával (más néven törtjég vagy jégpehely), ami nem más, mint egy magas víztartalmú jégdara. Könnyen fogyasztható, de gyorsan olvad, ezért az ezzel készült koktélokat egy kicsit édesebbre készítik, hogy az ital ne híguljon fel fogyasztás közben. A jégkása készítő gépek úgy működnek, hogy a megfagyasztott vízből vágnak le vékony szeleteket. Ilyen jeget találunk a gyorséttermek jég adagolóiban, koktélbárokban, áruházak húsos és halas pultjaiban, de ezt a jeget használják kórházak és sportolók is izom regeneráláshoz.

 
 
A jég nugget, más néven jég rög, jég szilánk, jég gyöngy, vagy puha jég a jégkása egy speciális fajtája. Ez ugyanúgy tört jég, mint a jégkása (abból is készül tömörítéssel), ám a nedvességtartalma alacsony, így lassabban olvad. Felhasználási területe is ugyanaz, vagyis koktélokhoz, italautomatákhoz, illetve húsos és halas látvány pultok hűtéséhez szokták használni. Sportolók is nagyon szeretik, mert tovább tart a hűsítő hatása, mint a vizes jégkásának.

 

Az igazi jégkockának végre valóban kocka alakja van, és mivel a méretéhez képest kicsi a felülete, nagyon lassan olvad. Magyarországon éttermekben viszonylag kevés helyen találkozunk vele, mivel a kocka alakú jeget előállító jéggépek elég nagy helyet foglalnak el és drágábbak. Cserébe viszont szuper látványos lesz tőle az italunk, például a whiskey (legalábbis ha jéggel isszuk). Ebből a jégkockából létezik kisebb méret is, az ilyen jeget gyártó gépek beállíthatók feleakkora méret készítésére is (és az hasonlít is az otthoni fagyasztónkban készített jégkockára!)

FRISSÍTÉS (2017.05.22.): Azóta forgalmazunk egy újabb jéggép családot is, az ICEMATIC CS sorozata tömör henger alakú jeget gyárt, olvassa el az erről írt külön cikkünket!