A grillezés tízparancsolata
2018. 05. 08.
A grillezés messze nem egyértelmű műfaj. Bár sokan a szalonnasütés vagy egy gyors kolbászmelegítés kerti testvéreként gondolnak rá, valójában jóval összetettebb dologról van szó. Már az alapfogalmak körül is akad némi zavar: sokan például szinonimaként használják a grill és a barbecue szavakat, pedig ezek között lényeges különbség van.
A grillezés - vagy ahogy tájnyelven mondják: mangálozás - gyűjtőfogalom, minden olyan sütési formát lefed, ahol rácson, alulról jövő hőhatással készítjük az ételt. A barbecue ezzel szemben lassú és alacsony hőmérsékleten végzett sütés, amelyet főleg nagyobb húsok esetén alkalmaznak (például steak, oldalas). Míg a grillezés 200-250 °C-os hőfokon, gyorsan zajlik, a BBQ 110-130 °C-on órákon át tart. Akár grillezünk, akár barbecue-zunk, van néhány alapszabály, amit érdemes észben tartani. Ezeket pontokba szedtük - következzen a grillezés tízparancsolata!
1. Tűzgyújtás - alapozzuk meg jól az ízeket!
A jó grillezés alapja a megfelelő hőforrás. A faszén a klasszikus választás: nem füstöl, jól kontrollálható a hőmérséklete, és kellemes, füstös ízt ad az ételnek. Alternatívaként használható brikettes fűrészpor is, bár némileg gyengébb aromát ad. Ha gázgrillt választunk, ne aggódjunk - az ízek így is csodásak lesznek!
2. Előmelegítés - ne sajnáld az időt!
A grillt mindig elő kell melegíteni! Ha 10 percet szánnánk rá, inkább szorozzuk meg hárommal. A jól felhevített rács megakadályozza, hogy az étel leragadjon, és segít, hogy egyenletesen süljön minden.
3. A pác legyen házi, ne bolti
Kerüljük az előre csomagolt, túlsózott pácleveket. Inkább készítsünk házilag pácot friss fűszerekből és semleges ízű, hőálló olajokból (napraforgó-, kukorica-, szőlőmagolaj). A húst érdemes sütés előtt pár órával bepácolni, a sózást viszont a végére hagyni, különben a hús kiszáradhat.
4. A hús vastagsága - se túl vékony, se túl vastag
Ideális esetben a szeletek kb. 1 cm vastagok legyenek, így gyorsan átsülnek. A túl vastag hús kívül megéghet, belül pedig nyers maradhat. Soha ne szurkáljuk villával a húst - így elfolyik belőle a szaft. Használjunk inkább grillcsipeszt vagy lapátot!
5. Ne nyomkodd!
Bármilyen csábító, ne nyomkodjuk le a húst a rácson! Így értékes levek távoznak belőle, és csak kiszárad. Ha aggódunk az átsültség miatt, használjunk maghőmérőt.
6. Amit szigorúan tilos!
Füstölt húst (kolbászt, sonkát stb.) ne grillezzünk, mivel a magas hő hatására káros anyagok keletkezhetnek. Ugyanezért érdemes a szenesre égett részeket levágni a sültekről - ezek nemcsak egészségtelenek, de az ízt is elrontják.
7. A zöldségek is megérdemlik a rácsot
A grillezés nem csak a húsevőké! A padlizsán, cukkini, hagyma, sárgarépa, paprika - mind szuper grillalapanyag. A zöldségeket gyengébb parázson, felső rácson süssük, és figyeljünk rá, hogy hamar elkészülnek - túlsütve megkeserednek.
8. A kukorica és krumpli esete
A népszerű grillzöldségek közé tartozik a kukorica és a krumpli, ezek viszont akkor lesznek igazán finomak, ha előtte félig megfőzzük, majd csak utána pirítjuk meg a grillen.
9. Gyümölcsöt a rácsra!
Igen, grillezni gyümölcsöt is lehet! Az alma, körte, barack kiváló választás - grillezve koncentráltabb, karamellizált ízt kapnak. Tálalhatjuk önmagukban, fahéjjal, mézzel locsolva, vagy akár egy kis joghurtba keverve is. Igazi nyári desszert!
10. Grillsütőválasztás - gondolkodjunk előre!
Vásárlás előtt mérjük fel:
- Hol grillezünk (kert, terasz, erkély)?
- Hány főre főzünk rendszeresen?
- Mennyire szeretnénk mobilak lenni az eszközzel?
Ha megbízható, minőségi megoldást keresel, nézz körül a gammo.hu kínálatában - elektromos rostlapjaink és gázgrilljeink ideális társak a nyári sütögetésekhez!
És végül...
Természetesen léteznek még általános szabályok is, amiket nem csak grillezésnél érdemes betartani - tiszta kéz, jó minőségű alapanyag, tűzbiztonság, és persze: ne locsoljuk le benzinnel a parazsat, és ne gyújtsuk fel a szomszéd bozótost!
De ha ezek megvannak, már csak egy kellemes társaság, pár finom falat és egy jó ital kell - minden adott egy emlékezetes grillpartihoz! Jó étvágyat és sikeres sütögetést kívánunk!
Legnépszerűbb bejegyzések
Kapcsolódó termékeink
GAMMO elektromos asztali rostlap - sima 54cm
66.040 HUF(52.000 HUF + ÁFA)
2025.09.05.
MAXIMA elektromos asztali rostlap - sima 56cm
74.422 HUF(58.600 HUF + ÁFA)
GAMMO elektromos asztali rostlap - sima 72cm
111.760 HUF(88.000 HUF + ÁFA)
2025.09.05.
GAMMO elektromos rostlap sima/bordázott + statikus sütővel
508.000 HUF(400.000 HUF + ÁFA)