gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A grillezés tízparancsolata

2018. 05. 08.

A grillezés tízparancsolata

A grillezés messze nem egyértelmű műfaj. Bár sokan a szalonnasütés vagy egy gyors kolbászmelegítés kerti testvéreként gondolnak rá, valójában jóval összetettebb dologról van szó. Már az alapfogalmak körül is akad némi zavar: sokan például szinonimaként használják a grill és a barbecue szavakat, pedig ezek között lényeges különbség van.

A grillezés - vagy ahogy tájnyelven mondják: mangálozás - gyűjtőfogalom, minden olyan sütési formát lefed, ahol rácson, alulról jövő hőhatással készítjük az ételt. A barbecue ezzel szemben lassú és alacsony hőmérsékleten végzett sütés, amelyet főleg nagyobb húsok esetén alkalmaznak (például steak, oldalas). Míg a grillezés 200-250 °C-os hőfokon, gyorsan zajlik, a BBQ 110-130 °C-on órákon át tart. Akár grillezünk, akár barbecue-zunk, van néhány alapszabály, amit érdemes észben tartani. Ezeket pontokba szedtük - következzen a grillezés tízparancsolata!

1. Tűzgyújtás - alapozzuk meg jól az ízeket!

A jó grillezés alapja a megfelelő hőforrás. A faszén a klasszikus választás: nem füstöl, jól kontrollálható a hőmérséklete, és kellemes, füstös ízt ad az ételnek. Alternatívaként használható brikettes fűrészpor is, bár némileg gyengébb aromát ad. Ha gázgrillt választunk, ne aggódjunk - az ízek így is csodásak lesznek!

2. Előmelegítés - ne sajnáld az időt!

A grillt mindig elő kell melegíteni! Ha 10 percet szánnánk rá, inkább szorozzuk meg hárommal. A jól felhevített rács megakadályozza, hogy az étel leragadjon, és segít, hogy egyenletesen süljön minden.

3. A pác legyen házi, ne bolti

Kerüljük az előre csomagolt, túlsózott pácleveket. Inkább készítsünk házilag pácot friss fűszerekből és semleges ízű, hőálló olajokból (napraforgó-, kukorica-, szőlőmagolaj). A húst érdemes sütés előtt pár órával bepácolni, a sózást viszont a végére hagyni, különben a hús kiszáradhat.

4. A hús vastagsága - se túl vékony, se túl vastag

Ideális esetben a szeletek kb. 1 cm vastagok legyenek, így gyorsan átsülnek. A túl vastag hús kívül megéghet, belül pedig nyers maradhat. Soha ne szurkáljuk villával a húst - így elfolyik belőle a szaft. Használjunk inkább grillcsipeszt vagy lapátot!

5. Ne nyomkodd!

Bármilyen csábító, ne nyomkodjuk le a húst a rácson! Így értékes levek távoznak belőle, és csak kiszárad. Ha aggódunk az átsültség miatt, használjunk maghőmérőt.

6. Amit szigorúan tilos!

Füstölt húst (kolbászt, sonkát stb.) ne grillezzünk, mivel a magas hő hatására káros anyagok keletkezhetnek. Ugyanezért érdemes a szenesre égett részeket levágni a sültekről - ezek nemcsak egészségtelenek, de az ízt is elrontják.

7. A zöldségek is megérdemlik a rácsot

A grillezés nem csak a húsevőké! A padlizsán, cukkini, hagyma, sárgarépa, paprika - mind szuper grillalapanyag. A zöldségeket gyengébb parázson, felső rácson süssük, és figyeljünk rá, hogy hamar elkészülnek - túlsütve megkeserednek.

8. A kukorica és krumpli esete

A népszerű grillzöldségek közé tartozik a kukorica és a krumpli, ezek viszont akkor lesznek igazán finomak, ha előtte félig megfőzzük, majd csak utána pirítjuk meg a grillen.

9. Gyümölcsöt a rácsra!

Igen, grillezni gyümölcsöt is lehet! Az alma, körte, barack kiváló választás - grillezve koncentráltabb, karamellizált ízt kapnak. Tálalhatjuk önmagukban, fahéjjal, mézzel locsolva, vagy akár egy kis joghurtba keverve is. Igazi nyári desszert!

10. Grillsütőválasztás - gondolkodjunk előre!

Vásárlás előtt mérjük fel:

- Hol grillezünk (kert, terasz, erkély)?

- Hány főre főzünk rendszeresen?

- Mennyire szeretnénk mobilak lenni az eszközzel?

Ha megbízható, minőségi megoldást keresel, nézz körül a gammo.hu kínálatában - elektromos rostlapjaink és gázgrilljeink ideális társak a nyári sütögetésekhez!

És végül...

Természetesen léteznek még általános szabályok is, amiket nem csak grillezésnél érdemes betartani - tiszta kéz, jó minőségű alapanyag, tűzbiztonság, és persze: ne locsoljuk le benzinnel a parazsat, és ne gyújtsuk fel a szomszéd bozótost!

De ha ezek megvannak, már csak egy kellemes társaság, pár finom falat és egy jó ital kell - minden adott egy emlékezetes grillpartihoz! Jó étvágyat és sikeres sütögetést kívánunk!

 


Kapcsolódó termékeink