A kávé illatának titka: a kávéfőző
2022. 08. 03.
A tökéletes kávé titka
Olaszország a kávé hazája, ha nem iZaista autentični alati za kuhanje kave. Oni su atmosferični i neponovljivi.s az egész világon, de Európában mindenképp. Az Appennini-félszigeten hagyománya, kultúrája, történelme van a kávéfőzésnek. Az igazi szakértők pontosan tudják azt is, hogy mi a tökéletes kávé titka. Szerencsére nem őrzik féltve a titkot, sokkal inkább az a céljuk, hogy a tudás generációról, generációra öröklődve fennmaradjon.
A titkot az úgynevezett 5M szabály rejti. Lényege, hogy 5 sarkalatos pontja van a kávéfőzésnek, melyek mindegyikére nagy gondot kell fordítani, ha ragaszkodunk a magas minőséghez. Ez az 5 dolog mind leírható egy-egy “m” betűvel kezdődő olasz szóval:
-
macchina: azaz kávéfőző: a megfelelő gépet kell használnod a kávéfőzéshez;
-
macinadosatore: a kávédaráló kiválasztását sem bízhatod a véletlenre;
-
miscelanza: magától értetődően jól kell megválasztanod a keveréket, amiből a kávé készül;
-
mano: gondos és precíz kézzel kell készítened a kávét;
-
manutenzione: karban kell tartanod a kávégépet.
Természetesen a szabály minden egyes eleméről hosszú sorokat lehetne írni, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy van, ami nem tanítható. A rutin és az évek, a gyakorlatban megszerezhető tapasztalat hozzák meg azt a tudást aminek köszönhetően a megérzések és az ösztönök úgy fognak vezérelni, hogy nem fogsz tudni mellényúlni.
Idáig hosszú út vezet. Egészen biztosan elindultál már rajta, ha olvasod ezt a cikket. Segítünk Neked új lendülettel továbbhaladni!
A kávéfőző kiválasztása
Valljuk be, könnyű már ezen a ponton elakadni. Lehet, hogy szeretnéd magasabb szintre emelni kávézási szokásaid. Lehet, hogy egész egyszerűen csak egy új kávéfőzőre van szükséged valamiért. Lehet, hogy vendéglátóként szeretnél beruházni a tökéletes gépre. Az is lehet, hogy ajándékba szeretnél valakinek venni egyet. Akármilyen céllal is vágsz bele a vásárlásba, érdemes tájékozódni előtte. Röviden összefoglaljuk Neked a legfontosabb tudnivalókat!
Kotyogós kávéfőző
Megoszlanak a vélemények, egyesek szerint kotyogó, mások szerint kotyogós a helyes megnevezés. Ami biztos, hogy igazán autentikus kis eszközei a kávé készítésének. Hangulatosak és utánozhatatlanok, elég csak a hangjára gondolni, amiről a nevét kapta.
Sajnos karbantartása sok időt és energiát igényel. Minden használat után ki kell öblíteni vízzel, de mosószert nem szabad használni a tisztításához! A különböző vegyszerek hamar tönkreteszik a tömítőgyűrűt és a szűrőt. Mégis fontos tisztán tartani, mert a beleszáradt kávé rontani tudja a később készített kávék minőségét.
Karos kávéfőző
A legfőbb ok, amiért sokan a karos kávégépekre esküsznek, az nem más, hogy különféle őrölt kávékkal lehet kísérletezni velük. Bátrabbak még néha keverni is szokták a különböző örleményeket, sőt kávéörlővel vagy kávédarálóval ők maguk varázsolnak a szemekből finom és friss örleményt.
Ha egy tanácsot megfogadsz, az az legyen, hogy kipróbálod otthon a kávédarálást! Akármelyik darálót vagy örlőt is választod, a kávé friss íze és az érzés, hogy Te magad daráltad le a szemeket, mindennél többet ér majd!
A karos kávéfőzők tisztítására szintén fontos odafigyelni! A karos presszógépeknél leggyakrabban a kávékar vagy a kiöntő válik használhatatlanná. Érdemes a vízkőoldást rendszeresen megismételni, de ha a kávé már nagyon elszínezte a felületeket, egyes alkatrészek cseréjét is fontolóra lehet venni.
Félautomata és automata kávéfőző
A félautomata és automata kávéfőzők egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag majdnem minden terhet levesznek a válladról. A kapszulás gépek egy kis luxust csempésznek a mindennapokba, hiszen alig van teendőd és már ihatod is kedvenc kávéd.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni ezeknek a gépeknek is a karbantartására. A kávézsír eltávolítása nagyon fontos akkor is, ha ilyen géped van. A vízkő ellen pedig akár vízlágyítóval is védekezhetsz!
A vendéglátók kávégépei
Ha sikerült végiggondolnod, hogy milyen kávéfőzőt szeretnél, egy pillanatra még azt is vedd számításba, hogy hol fogod elhelyezni a gépet. Fontos, hogy színben, formában, méretben illeszkedjen ahhoz a helyhez, ahol használni fogod – legyen az a konyhád vagy a vendéglátóipari egységed.
A vendéglátóipari kávégépek úgy lettek megalkotva, hogy egy nap akár több száz kávét is is gyorsan és zökkenőmentesen el lehessen velük készíteni, mindig az adott egyéni igényekhez szabva.
A kávéfőző-perkolátorok pedig éppen azt teszik lehetővé, hogy egyből, nagyon nagy mennyiségben készítsen kávét, ezért jó ötlet például a svédasztalos reggelikhez beszerezni egyet, ha reggeliztető konyhával rendelkező panziót-szállodát üzemeltetsz!
A titkot megismerve most már Te is tökéletes kávéval lepheted meg magad vagy vendégeid! A kávéfőző kiválasztásának végiggondolását kipipálhatod a teendőid között!
Nincs más hátra, szerezd be nálunk a többi eszközt is, amelyek megkönnyítenek minden konyhában töltött percet!
Kapcsolódó termékeink
TRE SPADE MC 13R kézi kávéőrlő
33.604 HUF(26.460 HUF + ÁFA)
TRE SPADE MC 13A kézi kávéőrlő
33.604 HUF(26.460 HUF + ÁFA)
2025.01.15.
TRE SPADE MC 13RED kézi kávéőrlő
33.604 HUF(26.460 HUF + ÁFA)
TRE SPADE MC 11C kézi kávéőrlő
36.271 HUF(28.560 HUF + ÁFA)
TRE SPADE MC 11A kézi kávéőrlő
37.338 HUF(29.400 HUF + ÁFA)
TRE SPADE MC 140V kézi kávéőrlő
91.211 HUF(71.820 HUF + ÁFA)
TRE SPADE MC 140R kézi kávéőrlő
91.211 HUF(71.820 HUF + ÁFA)
MAXIMA Elegance 500 kávédaráló
92.278 HUF(72.660 HUF + ÁFA)