gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A kávé illatának titka: a kávéfőző

2022. 08. 03.

A kávé illatának titka: a kávéfőző

A tökéletes kávé titka
 

Olaszország a kávé hazája, ha nem iZaista autentični alati za kuhanje kave. Oni su atmosferični i neponovljivi.s az egész világon, de Európában mindenképp. Az Appennini-félszigeten hagyománya, kultúrája, történelme van a kávéfőzésnek. Az igazi szakértők pontosan tudják azt is, hogy mi a tökéletes kávé titka. Szerencsére nem őrzik féltve a titkot, sokkal inkább az a céljuk, hogy a tudás generációról, generációra öröklődve fennmaradjon. 

 

A titkot az úgynevezett 5M szabály rejti. Lényege, hogy 5 sarkalatos pontja van a kávéfőzésnek, melyek mindegyikére nagy gondot kell fordítani, ha ragaszkodunk a magas minőséghez. Ez az 5 dolog mind leírható egy-egy “m” betűvel kezdődő olasz szóval:  

  • macchina: azaz kávéfőző: a megfelelő gépet kell használnod a kávéfőzéshez;

  • macinadosatore: a kávédaráló kiválasztását sem bízhatod a véletlenre;

  • miscelanza: magától értetődően jól kell megválasztanod a keveréket, amiből a kávé készül;

  • mano: gondos és precíz kézzel kell készítened a kávét;

  • manutenzione: karban kell tartanod a kávégépet.

Természetesen a szabály minden egyes eleméről hosszú sorokat lehetne írni, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy van, ami nem tanítható. A rutin és az évek, a gyakorlatban megszerezhető tapasztalat hozzák meg azt a tudást aminek köszönhetően a megérzések és az ösztönök úgy fognak vezérelni, hogy nem fogsz tudni mellényúlni.

 

Idáig hosszú út vezet. Egészen biztosan elindultál már rajta, ha olvasod ezt a cikket. Segítünk Neked új lendülettel továbbhaladni!

 

A kávéfőző kiválasztása

Valljuk be, könnyű már ezen a ponton elakadni. Lehet, hogy szeretnéd magasabb szintre emelni kávézási szokásaid. Lehet, hogy egész egyszerűen csak egy új kávéfőzőre van szükséged valamiért. Lehet, hogy vendéglátóként szeretnél beruházni a tökéletes gépreAz is lehet, hogy ajándékba szeretnél valakinek venni egyet.  Akármilyen céllal is vágsz bele a vásárlásba, érdemes tájékozódni előtte. Röviden összefoglaljuk Neked a legfontosabb tudnivalókat!

 

Kotyogós kávéfőző

Megoszlanak a vélemények, egyesek szerint kotyogó, mások szerint kotyogós a helyes megnevezés. Ami biztos, hogy igazán autentikus kis eszközei a kávé készítésének. Hangulatosak és utánozhatatlanok, elég csak a hangjára gondolni, amiről a nevét kapta. 

 

Sajnos karbantartása sok időt és energiát igényel. Minden használat után ki kell öblíteni vízzel, de mosószert nem szabad használni a tisztításához! A különböző vegyszerek hamar tönkreteszik a tömítőgyűrűt és a szűrőt. Mégis fontos tisztán tartani, mert a beleszáradt kávé rontani tudja a később készített kávék minőségét

 

Karos kávéfőző

A legfőbb ok, amiért sokan a karos kávégépekre esküsznek, az nem más, hogy különféle őrölt kávékkal lehet kísérletezni velük. Bátrabbak még néha keverni is szokták a különböző örleményeket, sőt kávéörlővel vagy kávédarálóval ők maguk varázsolnak a szemekből finom és friss örleményt. 

 

Ha egy tanácsot megfogadsz, az az legyen, hogy kipróbálod otthon a kávédarálást! Akármelyik darálót vagy örlőt is választod, a kávé friss íze és az érzés, hogy Te magad daráltad le a szemeket, mindennél többet ér majd!
 

A karos kávéfőzők tisztítására szintén fontos odafigyelni! A karos presszógépeknél leggyakrabban a kávékar vagy a kiöntő válik használhatatlanná. Érdemes a vízkőoldást rendszeresen megismételni, de ha a kávé már nagyon elszínezte a felületeket, egyes alkatrészek cseréjét is fontolóra lehet venni.

 

Félautomata és automata kávéfőző

A félautomata és automata kávéfőzők egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag majdnem minden terhet levesznek a válladról. A kapszulás gépek egy kis luxust csempésznek a mindennapokba, hiszen alig van teendőd és már ihatod is kedvenc kávéd.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni ezeknek a gépeknek is a karbantartására. A kávézsír eltávolítása nagyon fontos akkor is, ha ilyen géped van. A vízkő ellen pedig akár vízlágyítóval is védekezhetsz!

 

A vendéglátók kávégépei

Ha sikerült végiggondolnod, hogy milyen kávéfőzőt szeretnél, egy pillanatra még azt is vedd számításba, hogy hol fogod elhelyezni a gépet. Fontos, hogy színben, formában, méretben illeszkedjen ahhoz a helyhez, ahol használni fogod legyen az a konyhád vagy a vendéglátóipari egységed.

A vendéglátóipari kávégépek úgy lettek megalkotva, hogy egy nap akár több száz kávét is is gyorsan és zökkenőmentesen el lehessen velük készíteni, mindig az adott egyéni igényekhez szabva. 
 

A kávéfőző-perkolátorok pedig éppen azt teszik lehetővé, hogy egyből, nagyon nagy mennyiségben készítsen kávét, ezért jó ötlet például a svédasztalos reggelikhez beszerezni egyet, ha reggeliztető konyhával rendelkező panziót-szállodát üzemeltetsz!
 

A titkot megismerve most már Te is tökéletes kávéval lepheted meg magad vagy vendégeid! A kávéfőző kiválasztásának végiggondolását kipipálhatod a teendőid között!



Nincs más hátra, szerezd be nálunk a többi eszközt is, amelyek megkönnyítenek minden konyhában töltött percet!

 

Hasonló cikkeink a témában:

Eszpresz-Sorbet- a kávéízű jégdesszert

2023. 09. 06.

Tovább olvasom


Nagyi kávés süteménye

2023. 09. 06.

Tovább olvasom


Érdekességek a kávé világnapja alkalmából

2022. 09. 28.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink