Brunch, a régi-új trend
2023. 03. 28.
Mi az a brunch?
A brunch az angol reggeli és ebéd szavakból alkotott mozaikszó. Délelőtt 11 és délután 1 között fogyasztják. Ez az étkezés afféle hibrid, hiszen egy kései reggeli és egy korai ebéd összeolvadása. Általában vasárnapi divat, hiszen csak ekkor van időnk egy fél délelőttöt étkezésre szánni. A brunch egyébként villásreggeliként egy társasági esemény is. Remek apropója lehet egy félhivatalos megbeszélés, vagy egy családi rendezvény is.
A brunch eredete
Annak ellenére, hogy a brunchot valahogy a modern Amerikához kötjük, -hiszen ők szerettek felrúgni annak idején minden európai szokást, szabályt és tradíciót- a brunch mégis Európából származik. Méghozzá Guy Beringer írótól, akit a másnaposság ihletett. A szombat esti dorbézolás után egyrészt rendszeresen kései reggelire vágyott. Másrészt pedig könnyű ételekre, melyek elfogyasztása után fokozatosan lehet haladni az “ebéd” felé. Ez egy késő délelőtti, hosszan tartó, könnyed étkezés.
Mit eszünk ilyenkor?
A brunch lényege, hogy bőséges, látványosan tálalt reggeli, mely sok esetben svédasztalként van felszolgálva, persze ez nem kötelező. A brunchnál sokat számít a látványos, elegáns tálalás, a fehér abrosz, a szép porcelán. Éppen ezért nem is melegítőben és pamutpulcsiban megyünk bruncholni. A férfiaknak borotvált arc, vasalt ing, a nőknek elegánsabb délelőtti ruha, mondjuk egy könnyed ingruha és ékszer az illendő viselet.
Az ételek között szerepel a gyümölcs, a péksütemények és lekvárok, saláták. De omlett, és más, laktatóbb melegételek is szerepelnek egy ilyen étkezés palettáján. Igazából hús és leves is megjelenhet a brunchon, hiszen félig ebédről beszélünk. Pont emiatt illik alkoholos italt is felszolgálni. Tipikus brunch ital a Mimóza koktél- pezsgő narancslével, vagy a Bloody Mary.
Ha szeretnél összehozni egy igazi brunch-ot, akkor nem feledkezhetsz meg a gyümölcsös vagy épp zöldséges koktélokról. Ehhez hoztunk egy nagyszerű receptet, Ankarsrum robotgéppel készült mocktailt.
Hoztunk néhány receptötletet is
Az Eggs Benedict az egyik legismertebb brunch étel. Születését szintén a másnaposság ihlette. Lemuel Benedict rendelt kedvenc éttermében vajas pirítóst buggyantott tojással, sült szalonnával és hollandi mártással. Ez lett az Eggs Benedict receptje.
A krémsajtos, füstölt lazacos bagel, vöröshagymával és kaporral megszórva szintén elég laktató étel ahhoz, hogy a brunch egyik húzósabb fogása legyen.
Az avokádós pirítós nagyon népszerű a tengerentúlon, egy menő brunch alkalmával pedig itthon is bátran fel lehet szolgálni. A pirítóst megkenjük a krémes, érett avokádóval, majd jöhet rá egy buggyantott tojás. Az avokádóra citromlevet is érdemes facsarni, de lilahagymát is tehetünk rá. Előfordul, hogy egy kis sajttal bolondítják meg ezt a különlegességet.
A shaksuka is nagy dobás lehet. Ez az izraeli egytálétel épp annyira különleges és pikáns, amennyire egyszerű elkészíteni. Paradicsomszószos lecsó, csilivel, keleti fűszerekkel és tükörtojással. Pontosan illik egy brunchoz, hiszen könnyű étel, mely a reggeli és az ebéd között lehet valahol.
A Quiche is tökéletes fogás lehet egy igazán menő brunch kínálatában. Sós és édes is jöhet, különleges ízekben. Bármilyen zöldséggel vagy hússal megtöltheted, az édes pedig tipikus piteként működhet. Hiszen a brunch során édes péksüteményeket is illik kínálni.
Ha brunchot rendeznél, főleg, ha nagyobb mennyiségben tálalsz fel ételt hozzá, akkor egy ilyen melegentartó jól jöhet.
Ha pedig nagy bulit rendezel, és nem éri meg moosogatni, akkor ezekkel a lebomló tálalókkal biztosan jól jársz.
Ha tehát brunchot rendeznél, és valami különlegességre vágysz, nyugodtan engedd szabadon a fantáziádat, és lépj túl a szokásos reggeli menükön. Ha pedig a finom fogások elkészítéséhez valamilyen konyhai eszközre lenne szükséged, nézz szét kínálatunkban!