gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Ételtárolás okosan: vákuumzacskó

2022. 06. 17.

Ételtárolás okosan: vákuumzacskó

A vákuumzacskó a tudatos ételtárolás, a pazarlásmentes életmód csúcsa. Segítségével olyan ügyes és átgondolt logisztikai rendszert vezethetsz be a konyhádban, mint a legjobb éttermeké! Főzz okosan, tárolj okosan. Mutatjuk, hogyan!

Mire jó a vákuumzacskó?

 

A vákuumzacskó lényege, hogy hermetikusan elzárja az ételt a külvilágtól, tehát nem juthat oxigénhez, ezért bizonyos kémiai folyamatok nem indulnak el az ételben. Tehát egy jó ideig nem indul romlásnak.

Ez úgy történik, hogy a  vákuumcsomagolás során kiszívjuk a levegőt, így zárjuk el az élelmiszert. Ahogy már említettük, az oxigén a kulcs: ennek hiányában a baktériumok nem tudnak elszaporodni, így az egyénként természetes biológiai és kémiai folyamatok nem indulnak be. Az étel sokkal tovább lesz eltartható. 


Ez minden ételtípusra alkalmazható módszer. Nyers alapanyaggal, de kész étellel is elvégezhetjük ezt a folyamatot. Az eljárásnak köszönhetően az íz, az állag, az aroma is megmarad, nem keletkeznek mellékízek, nem változik meg az étel színe, és a tápanyagtartalom sem csökken. Az étel nem veszít nedvességet, részben ezért is marad friss. A zsiradékok íze nem változik, és a húsok sem színeződnek el, mivel megtartják a nedvességüket. Ugyanez a helyzet a zöldségekkel: mivel nem indul be az oxidáció, ezért nem kezdenek el megbarnulni. Ennek köszönhetően mind a vitaminok, mind az ásványi anyagok megmaradnak, pontosan az eredeti mennyiségben. Az alapanyag vagy a készétel színes, gusztusos és zamatos marad.

 


 A vákuumzacskó előnyei: a legokosabb logisztika

 

A vákuumcsomagolás leglényegibb lényege az, hogy segít a logisztikában. Abban támogat, hogy a lehető legtudatosabban vezethesd a konyhádat. Ugyanezeket  a trükköket vetik be a legprofibb éttermek is, bár természetesen náluk jóval nagyobb tételekről van szó. De egy saját háztartásban is sokkal hatékonyabbá tehetjük a mindennapokat. Elkerülheted az ételpazarlást, és változatosabbá teheted az étkezéseidet. Hiszen a vákuumos módszerrel tárolt alapanyagoknak köszönhetően sokkal többféle finom zöldség, jó hús lesz elérhető háztartáson belül. A vákuumcsomagolva hűtött vagy fagyasztott ételnek nem lesz hűtőíze, csakis az eredeti aromáját érezzük majd.


A vákuumzacskóval meg tudod hosszabbítani az alapanyagok és a kész ételek frissességét. Ezért bármit kiporciózhatsz, majd lehűthetsz vagy lefagyaszthatsz. y


Ráadásul vákuumzacskóval anélkül tartósítunk, , hogy bármilyen konzerváló anyagot használnánk. 

Ez pedig minden élelmiszertípusra igaz. A marha 4x, a csirke 5x annyi ideig tárolható vákuumcsomagolásban, mint hagyományos módon. A rizs, kávé, tészta tárolási ideje 3-4 hónapról egy évre nő, ha vákuumcsomagolást alkalmazunk. 

Hogyan használd a vákuumzacskót?


A vákuumcsomagoláshoz különböző vákuumozó gépek állnak rendelkezésre, a legkisebb, kompakt mobil csomagológéptől a komolyabb monstrumokig, azaz a komoly kamrás vákuumcsomagoló gépekig. Ezekhez különböző típusú tasakok, fólia tekercsek kaphatóak. Fontos, hogy mindig figyelj oda a higiéniai előírásokra, és az alapanyag típusához alkalmazkodva vákuumozz. Például bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket érdemes blansírozni vákuumozás előtt ahhoz, hogy tényleg megőrizzék eredeti állagukat, zamatukat. Tipikusan ilyen a magas rosttartalmú karfiol vagy brokkoli. 


A blansírozás úgy zajlik, hogy 1-3 percig tehát forró vízben hőkezeljük az adott zöldséget, majd a fazékból kiemelve rögtön jeges vízbe tesszük őket. Így a színváltozást, mellékízeket okozó enzimeket deaktiváljuk. Részletesebben itt olvashatsz róla. Ha ezen túl vagyunk, akkor következhet a vákuumcsomagolás. Sous vide tasakot is használhatsz, ha már haladó szinten vagy. Ilyenkor a hosszan, lassan főző technológiával készítesz isteni ételeket, melyben a zacskó segítségedre lehet. A tartósítás ilyenkor is lehet opció, de ez egy professzionális főzési eljárás. 


A vákuumos tárolás tehát nem csak az eltarthatósági idő növelésével, de a megfelelő állag és íz megőrzésével segíti hozzá a háztartásodat a hatékonyabb működéséhez, kevesebb pazarláshoz azzal, hogy hosszútávon meg tudod a segítségével őrizni az ételek ideális állagát, tápanyagtartalmát, és persze ízét.

 

Hasonló cikkeink a témában:

Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom


Ne dobj ki több ételt

2021. 10. 29.

Tovább olvasom


Modern tárolás a vákuum erejével

2019. 07. 12.

Tovább olvasom


Ez a vákuumcsomagoló zseniális dolgokra képes, amikről még biztos nem hallottál!

2019. 05. 03.

Tovább olvasom


Főszerepben: a vákuumcsomagoló!

2018. 02. 12.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink