gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ételtárolás okosan: vákuumzacskó

2022. 06. 17.

Ételtárolás okosan: vákuumzacskó

A tudatos ételtárolás és a pazarlásmentes életmód kulcsa a vákuumzacskó használata. Segítségével olyan precíz és átgondolt logisztikai rendszert vezethetsz be a konyhádban, mint a legjobb éttermekben!

A vákuumzacskó a tudatos ételtárolás, a pazarlásmentes életmód csúcsa

A modern konyha kulcsa nem csupán a kiváló alapanyagokban, de a hatékony tárolási módszerekben is rejlik. A vákuumzacskó egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy otthonodban is olyan precíz és átgondolt logisztikai rendszert vezess be, mint a legjobb éttermekben. Főzz okosan, tárolj okosan! Mutatjuk, hogyan!

Mire jó a vákuumzacskó?

A vákuumzacskó lényege, hogy hermetikusan elzárja az ételt a külvilágtól, megakadályozva, hogy oxigénhez jusson. Ezáltal bizonyos kémiai folyamatok, amelyek a romlást okoznák, nem indulnak el az ételben. A vákuumcsomagolás során kiszívjuk a levegőt, így az élelmiszer oxigén nélkül marad, megakadályozva a baktériumok szaporodását. Ez minden ételtípusra alkalmazható módszer, legyen szó nyers alapanyagokról vagy kész ételekről. Az eljárásnak köszönhetően az íz, az állag és az aroma is megmarad, az étel színe nem változik, és a tápanyagtartalom sem csökken. Az étel nem veszít nedvességet, így friss marad, a zsiradékok íze nem változik, a húsok nem színeződnek el, és a zöldségek sem barnulnak meg. Ennek köszönhetően a vitaminok és ásványi anyagok is megmaradnak, az alapanyag vagy készétel színes, gusztusos és zamatos marad.

A vákuumzacskó előnyei: a legokosabb logisztika

A vákuumcsomagolás legfontosabb előnye, hogy segít a logisztikában, támogatva a tudatos konyhát. Ezt a módszert a legprofibb éttermek is használják, bár természetesen nagyobb mennyiségekkel dolgoznak. Egy háztartásban is jelentősen hatékonyabbá tehetjük a mindennapokat, elkerülve az ételpazarlást és változatosabbá téve az étkezéseket. A vákuumcsomagolva hűtött vagy fagyasztott étel nem veszi fel a hűtő szagát, csakis az eredeti aromáját érezzük majd. A vákuumzacskóval meghosszabbíthatjuk az alapanyagok és a kész ételek frissességét, így bármit kiporciózhatunk, majd lehűthetünk vagy lefagyaszthatunk. Ráadásul mindezt tartósítószerek nélkül tehetjük meg.

Hogyan használd a vákuumzacskót?

A vákuumcsomagoláshoz különböző vákuumozó gépek állnak rendelkezésre, a legkisebb, kompakt mobil csomagológéptől a komolyabb kamrás vákuumcsomagoló gépekig. Ezekhez különböző típusú tasakok és fólia tekercsek kaphatók. Fontos, hogy mindig figyelj a higiéniai előírásokra, és az alapanyag típusához alkalmazkodva vákuumozz. Például bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket érdemes blansírozni vákuumozás előtt, hogy megőrizzék eredeti állagukat és zamatukat. Tipikusan ilyen a magas rosttartalmú karfiol vagy brokkoli.

A blansírozás során 1-3 percig forró vízben hőkezeljük a zöldségeket, majd jeges vízbe tesszük őket, hogy deaktiváljuk a színváltozást és mellékízeket okozó enzimeket. Ezután következhet a vákuumcsomagolás. Ha már haladó szinten vagy, sous vide tasakokat is használhatsz, amelyekkel hosszan, lassan főző technológiával készíthetsz isteni ételeket. A vákuumos tárolás tehát nem csak az eltarthatósági idő növelésével, hanem a megfelelő állag és íz megőrzésével is hozzájárul a háztartás hatékonyabb működéséhez, kevesebb pazarláshoz, miközben hosszú távon megőrzi az ételek ideális állagát, tápanyagtartalmát és ízét.

Sous vide tasakot is használhatsz, ha már haladó szinten vagy. Ilyenkor a hosszan, lassan főző technológiával készítesz isteni ételeket, melyben a zacskó segítségedre lehet. A tartósítás ilyenkor is lehet opció, de ez egy professzionális főzési eljárás. 

 

Most, hogy felfedezted a vákuumzacskó előnyeit és a hatékony tárolás rejtelmeit, ne habozz kipróbálni ezt az okos módszert a saját konyhádban is! Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy te is élvezd a vákuumos tárolás előnyeit, látogass el weboldalunkra, ahol megtalálhatod a vákuumozáshoz szükséges összes tartozékot! 


Kapcsolódó termékeink