gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Ezek a legjobb frissítők kánikula ellen!

2019. 06. 21.

Ezek a legjobb frissítők kánikula ellen!

Disclaimer: az alábbi lista szigorún szubjektív, ám számos részmegállapítását tudományos, illetve majdnem tudományos igényű tesztekkel és empirikus módszerekkel igazoltuk (vagy igazolták mások).

Egyes vélekedések szerint még ebben a borzasztó hőségben is az egyik legjobb védekezés a támadás, vagyis érdemes forró italokkal és levesekkel izzasztani magunkat, hogy elébe menjünk a kánikula elkerülhetetlen következményének, jelesül, hogy szétizzadjuk magunkat. Mi azonban senkit sem szeretnénk megkínozni, ezért inkább hideg frissítőket ajánlunk a nyár leghúzósabb napjaira.

Alkohol? Köszi, inkább passzolom!

A tisztiorvosi ajánlást mindig érdemes komolyan venni, és ezekben a napokban azt ajánlotta a doktor úr, hogy alkoholt ne fogyasszunk, mert annak nem lesz jó vége. Szóval hiába kívánjuk a sört, ne most próbáljuk meg kiinni a hordót. A sör hiába hideg, valójában alkalmatlan a folyadékpótlásra, a benne lévő alkohol ugyanis dehidratál - ezt mindenki sejtheti, aki volt már másnapos.

Ha valaki mégsem bírná ki folyékony kenyér nélkül, mi az alábbi trükköt ajánljuk neki: minden korsó mellé kérjünk egy korsó szódát is, így nagyban csökken majd a szomjúságérzet, és a dehidratáló alkohol mellé rögvest érkezik az enyhülést adó, jótékony hatású szikvíz is.

Fröccs esetén hasonló a helyzet: ilyenkor szigorúan csak a sportváltozat fogysztása javallott, amiben az 1 dl bort kellemesen ellensúlyozza a 4 dl szóda és opcionálisan pár jégkocka.

Menta, mentol

A mentás italoknak és a menta frissítő hatásának könyvtárnyi szakirodalma van, így nem is szerentnénk ezt külön bizonygatni, a lényeg, hogy bármilyen mentával megpakolt frissítő jól fog esni (már ha nem vagyunk rá vagy az ízére allergiásak): lehet ez virgin mojito, szimpla limonádé vagy jeges tea, a menta működni fog, frissít, lehűt, ápol s elhomályosítja, milyen elviselhetetlenül meleg is van körülöttünk.


Jeges csoda (forrás: Wikipedia)

Tea, tea és tea!

Mivel ilyen őrült kánikulában nem ajánlatos vérnyomásnövelő italt, pl. kávét inni, ezért a koffeinigényünket frissítő teával pótolhatjuk - ehhez adunk néhány tippet!

T/1.
A Gyogytea.hu például egy szuperegyszerű, mégis nagyszerű nyári teát ajánl. Ehhez a lefőzött, lehűtött és jéggel rendesen megpakolt teán kívül nincs is másra szükségünk, mint nyugtató hatású citromfűre, bodzára, illetve igény szerint apróbojtorjánra, ami szomjoltó hatású. Így végeredményben egy különleges, illatos és ízletes teát kapunk!

T/2.
Chai latte - tea, de nem éppen a megszokott formában. Chai szirup kell hozzá, mellette pedig tej és sok jég. Frissítő és izgalmas ízélmény lesz!

T/3.
Ha már tea és jegestea, ezt a remek italt feltuningolhatjuk pár extrával, pl. olyan frissítő összetevőkkel, mint a gyömbér vagy a menta, de mézzel is édesíthetjük.

Limóláz!

Limonádéből ezerféle létezik, ezért is ajánlunk egy picit újszerű megoldást, egy igazi középutat, amit egy radikális-progresszív frissítőforradalmár és egy konzervatív limonádés is szívesen fogyaszt. Ilyen a levendulás limonádé! Nincs szükség hozzá másra, mint egy jó adag citromos limonádéra, amibe belemorzsolunk néhány friss vagy szárított levendulavirágot. Csodás íze és Instagramra való pink színe lesz tőle az italunknak!

Szóval elsőre ennyi, a fenti frissítőkből a nyár első 2-3 hőhullámát már biztosan túl lehet élni, a lényeg a folyadékpótlás, és ennyi koktélhoz és frissítőhöz nem árt, ha van otthon egy masszív kis jéggépünk, ami futószalagon szállítja a légkockákat – ezért ajánljuk a Maxima jégkockakészítőjét, ami kompakt, gyors és szuperkényelmes segítség a nyári hőségben. Érdemes kipróbálni!