gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hogyan készül a jégkocka?

2017. 04. 24.

Tavaly nyáron egy cikkben kicsit részletesebben körbejártuk az éttermekben, bárokban és más vendéglátóipari egységekben használt jégkockák fajtáit. Arról azonban nem esett szó, hogy hogyan készülnek!

Mivel már jó ideje forgalmazunk kisebb-nagyobb teljesítményű jéggépeket és sokszor kapunk a működésükkel kapcsolatos kérdéseket, megkértem kollégámat a szervizben, hogy készítsen egy rövid videót a leggyakrabban használt, henger formájú jég készítésének folyamatáról.

Ezen a videón jól látszik , hogy az egész folyamat rettenetesen egyszerű:
- egy fém csövet lehűtünk fagypont alá, alatta egy tálkát vízzel töltünk fel,
- körülötte vizet keringetünk, amelyből egyre több ráfagy a fém csőre
- hirtelen felmelegítjük a fém csövet, és a kész jégkocka leesik a tárolóba.

A videón egy MAXIMA M-ICE 25 kg / nap teljesítményű jéggépet használtunk, kb. 10 oC hőmérsékletű vízzel, egy 24 oC hőmérsékletű helyiségben. (Ugyanezen az elven működik amúgy az M-ICE 50 jéggép is, csak annak nagyobb a teljesítménye.)

Az, hogy milyen gyorsan készül el a jég, főleg a környezeti feltételeken múlik. Hogyan tudunk minél több jeget készíteni ugyanannyi idő alatt? Legyen a víz minél hidegebb és a készülék legyen jól szellőző helyen, hogy a hűtés minél hatékonyabb legyen!