gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Farsangi fánk ötletek

2023. 01. 24.

Farsangi fánk ötletek

A farsangi fánk hagyománya

A farsangi fánk hagyománya szorosan kapcsolódik a húsvétot megelőző 40 napos böjthöz. Hiszen a farsang épp annyira mozgó ünnep, mint a húsvét. Most jöjjön egy kis farsangi matematika: a húsvét a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap és hétfő. A farsang pedig a húsvét előtti 40 napos böjtöt megelőző ünnepi időszak, mely január 6-án kezdődik. Tulajdonképpen a farsang és az azt követő böjt tölti ki a két legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony és a húsvét közötti időszakot.

Tehát a karneváli időszak alatt nincs semmilyen tiltott étel, sőt, a vidámságról, bálokról, táncról és édes ízekről szól ez a körülbelül két hónap. A farsangi vigasságok időszaka a torkos csütörtökkel ér véget. Ezután kezdődik az önmegtartóztatás időszaka, a nagyböjt. 

Hogy honnan származik a farsangi fánk hagyománya? A böjti időszak előtti falatozásokhoz kapcsolódik, valamint a tavaszi párválasztó időszakhoz, házastárskereséshez is, hiszen a magyar fánk kör alakja a szerelmet is jelképezi, mint a jegygyűrű.

Milyen fánkot készítsünk?

Nézzük, milyen változatai vannak ennek a finom édességnek, melynek a magyar alaptípusa a szalagos fánk. De milyen létezik még?

Csörögefánk, azaz herőke

A csörögefánknak, azaz herőkének vagy herőcének is komoly hagyománya van Magyarországon. A csörögefánk a hagyományos farsangi fánk kísérője volt. Forgácsfánknak és pampuskának is nevezik ezt az egyszerűen elkészíthető, finom édességet.  A recept szerint lisztet, tojássárgáját, vajat és tejfölt, valamint tejben felfuttatott élesztőt kell elkeverni, majd fél-1 órát pihenni hagyni. Mi ehhez az univerzális, mindentudó robotgépet javasoljuk.

 

Ezzel a géppel minden fánkfélét könnyedén el tudsz majd készíteni. Na meg minden más ételt is. Ezután a tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk. Ha tehetjük, akkor tenyérnyi nagyságú, téglalap alakú darabokat vágj. A kis téglalapokba még 2-3 csíkot vágj be középre. A darabokat bő olajban sütöd ki. Lekvárral, fahéjas-porcukorral ízesíthető.

Churros

A churros a Spanyolországhoz társított édes vékony fánk.Valójában Portugáliában, Franciaországban és Latin-Amerikában is elterjedt ez az édesség, melynek eredetét nem ismerjük pontosan. Tésztája egyszerű: Lisztből, vízből és sóból álló tésztáját forró olajban sütjük ki. Vagy vékony karikát, vagy kis csíkokat sütünk belőle. Jellegzetes formáját habzsákkal érjük el. Ezen keresztül nyomjuk ki ugyanis a lágy, masszaszerű tésztát. Csillagformájú habzsákfejet javaslunk hozzá. A kész churrost Isteni, egyszerűen elkészíthető finomság, melyet például forró csokoládéval fogyasztanak Madridban.

Képviselőfánk

A képviselőfánk az egyik legfinomabb édesség, jellegzetes, égetett tésztával készül. Az égetett tészta elkészítése bonyolultabb művelet, de azért nem kell megijedni tőle. Az égetett tészta vízzel és zsiradékkal összefőzött liszt alapú tészta, mely egyszer csak sisteregni kezd, és emiatt nevezzük égetett tésztának. Magas hőmérsékleten kell ugyanis főzni a masszát. Egyébként a churros tésztája is égetett tészta. A képviselőfánkot házi krémmel kell megtölteni. Az egyszerű vaníliás krém helyett azonban fehércsokis, epres, vagy kávés krémet is lehet készíteni. 

 

Ezek a fánkcsodák házilag, otthon is elkészíthetőek. Azonban éttermeknek és büféknek nagy mennyiségben kell gyártania a friss finomságokat. Ehhez pedig különleges eszközökre is szükség van. Kínálatunkban ezeket a fánksütőket is meg lehet találni!
Nincs más hátra, indítsuk be a farsangi szezont mogyorókrémes amerikai fánkkal, amelyet minden rendőr megirigyel, vagy egy hagyományos herőkével és házilekvárral. Bármelyik fánkot is választod, nem fogsz csalódni!

Hasonló cikkeink a témában:

Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom


3 gyors és egyszerű recept

2024. 02. 07.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink