Kovászos kenyér ANKARSRUM robotgéppel
2023. 03. 03.
Fontos tudnod, hogy kenyérsütéskor a glutén megkönnyíti a tészta feldolgozását. A búzában lévő glutén biztosítja a legjobb sütési tulajdonságokat. Éppen ezért a tésztához felhasznált liszt mennyiségének legalább fele búzaliszt legyen, hogy a tészta jól keljen, a kenyér porózus és levegős legyen. A lisztmennyiség másik fele alternatív liszttel helyettesíthető.
Hozzávalók:
250 gramm kovász, előző este etetve
990 gramm liszt
600 ml hideg víz
20 gramm só
szárított fűszerek ízlés szerint
Olajos magvak a tetejére
Barnacukros vaj:
200 gramm vaj
½ teáskanál tengeri só
citrom ízlés szerint
Kovászos kenyér ANKARSRUM robotgéppel lépésről lépésre.
• Szereld össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!
• Tedd bele a fém keverőtálba a kovászt, a lisztet és a vizet. Közepes sebességgel dolgozd ki a tésztát 10 percig.
• Add hozzá a sót és dagaszd még további 5 percig.
• Helyezd a tálra a fedőt, és hagyd kelni a tésztát 30 percig. Most hajtsd össze a tésztát a tálban a szélétől széléig. Tedd vissza a tál fedelét, és hagyd még 30 percig kelni.
• Ismételd meg a fenti folyamatot háromszor.
• Ha végeztél a hajtogatással, helyezd a tésztát enyhén lisztezett felületre. Ne gyúrd, hanem csak oszd fel 2-3 egyenlő részre.
• Formázz belőlük kerek cipókat.
• Tegyél egy konyharuhát a fermentációs kosárba, és lisztezd meg egy kicsit. Tedd a tésztát a kosarakba.
• Most tedd be a hűtőbe, és hagyd kelni egy éjszakán át. A kenyerek a hűtőben két-három napig is elállnak, ezért fokozatosan is sütheted őket bármikor, amikor frissen sült kenyeret szeretnél tálalni.
Sütés:
• Melegítsd elő a sütőt 270 °C, légkeverésre.
• Vedd ki a kenyeret a hűtőből, és fordítsd ki a kosárból. Szedd le a felesleges lisztet, és éles borotvapengével vágj bele mintát. Ha nincs kedves dekorálni, akkor kend meg a tetejét egy kevés vízzel, és mártsd a kenyeret a magokba.
• A kenyeret a méretétől függően kb. 20-30 percig kell sütnöd, a sütési hőmérsékletnek 96 °C-nak kell lennie.
• Ha kész, hagyd kihűlni rácson.
Barnacukros vaj:
• Tedd bele a vajat egy serpenyőbe, és pirítsd meg aranybarnára.
• Öntsd bele egy tálba, majd tedd a hűtőbe, és hagyd teljesen megdermedni.
• Most távolítsd el a vajat, majd a habverő tál és ballonos habverő segítségével habosítsd fel. Ízesítsd kevés tengeri sóval, esetleg citromlével.
ANKA tipp:
A kenyérdekoráláshoz ebben a videóban találsz további tippeket.