gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Lángosok a nagyvilágban

2019. 06. 11.

Lángosok a nagyvilágban

Itt a nyár, és a lángosozás főszezonja! Nincs is jobb ilyenkor, mint egy forró, tejfölös-fokhagymás kalóriabomba egy hideg frissítővel! Erre nem csak mi, magyarok jöttünk rá, hanem egyre több közeli s távoli ország lakói is.

A környékről elég csak Bécset vagy Prágát említeni, kicsit távolabbról Berlint, még messzebbről Londont - egyre több városban része a street food választéknak a lángos.

Ha lángos, akkor nyár, vízpart és gatyarohasztó meleg – gondolnánk elsőre. Hát nem feltétlenül, legalábbis ezt bizonyítja, hogy még a borongós Skóciában is népszerű a magyarok eledele. Aberdeenbe egyenesen Kaposvárról érkezett a lángos egy Gelencsér Gábor nevű vendéglátósnak köszönhetően. Gelencsér egy olasz-angol barátjával nyitott kajáldát, ahol lángos mellett autentikus olasz pizzát is készítenek.

A napsütötte Ausztráliához már sokkal jobban illik a lángos, nem csoda, hogy egy magyar párnak köszönhetően oda is eljutott ez a finomság. Bogár Péter és párja egy konténert alakítottak át food truck-ká Perth-ben, abból árulják a magyaros dolgokat - a lángos mellett pl. dödöllét is. Egy korábbi cikk szerint a sima fokhagymás lángost kb. 1700 forintért adják, de arrafelé még így is olcsónak számítanak.

De New York-ot is meghódította a balatoni klasszikus, hála egy Prepuk Zsolt nevű vállalkozó kedvű úriembernek, aki 2014-ben kezdett lángost árulni a világ egyik legnagyobb városában. Prepuk történetéről pár éve még a New York Times is beszámolt: a férfi egy food truckot üzemeltetett, a kínálatban hamburgerrel és helyben sütött lángossal. Utóbbit magyaros feltétekkel gazdagította, mint például a mangalicakolbász.

Szintén az USA-ban jelent meg egy egészen elvetemült változata a lángosnak, ami lángosburger néven fut, és a lényege, hogy a hamburger húspogácsáját feltétekkel együtt tekerik be lángostésztába, majd úgy sütik ki olajban. Így buci helyett lángosbundába kerül a hambi. Bár elsőre bizarrul hangzik, nagyon népszerű fogás!


Amerikai csoda - a lángosburger

Ha ezek után mégsem szeretnétek Perth-ig utazni egy finom lángosért, akkor a BGS-1 LRM álló lángossütőjét ajánljuk - akár otthon akarsz sütni, akár street food bizniszbe kezdenél, egy ilyen szerkezettel nem maradtok lángos nélkül!

Hasonló cikkeink a témában:

Svéd kenyérlángoska

2023. 09. 06.

Tovább olvasom


Indul a strandszezon: Ideje beszerezni a lángossütőt, a fánksütőt és a palacsintasütőt!

2023. 05. 26.

Tovább olvasom


Streetfood és fesztiválkaják: az utóbbi idők trendjei

2022. 05. 18.

Tovább olvasom


Retró lángos, modern lángos

2022. 05. 17.

Tovább olvasom


Streetfood kedvencek

2021. 11. 05.

Tovább olvasom