gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Streetfood és fesztiválkaják: az utóbbi idők trendjei

2022. 05. 18.

Streetfood és fesztiválkaják: az utóbbi idők trendjei

A street food fogalma

Magyarországra már az angol fordítással érkezett meg az új trend, mely így mást jelent, mint amit a tükörfordítása alapján gondolnánk. Hiszen elsősorban utcai étkezésnek neveznénk a street foodot, és akkor mindenkinek be is ugranak a retró talponállók, magyar hotdoggal és csalamádés hamburgerrel, hurkával és kolbásszal.
 
A street food azonban mást jelent. Igaz, hogy a rohanó, nagyrészt városi életmóddal alakult ki az utcán való étkezés szokása. Például a hotdogot német telepesek hozták az USÁ-ba, és New York utcáin kezdték el árulni. Az áttörést az étel egyszerűsége és zsenialitása hozta: az utcán lehetett enni, fél kézzel. Húst is, kenyeret is, szószt is. Egyben, tányér, villa és minden más nélkül.
 
Amerikával párhuzamosan a világ összes nagyvárosában kialakult az utcai étkezés kultúrája. Futtában bekapott falatok, ebéd menet közben, melyre várni sem kell sokat. Természetesen mindenhol a helyi ízek és ételek könnyen fogyasztható verziói nyertek teret.
Aztán az utóbbi évtizedben fokozatosan kibontakozó változás kezdte el jellemezni ezt a terepet. Ekkor lett az utcai ételből street food. Miért és hogyan? Egyszerűen elindult egy kísérletezés az utcán fogyasztható ételek minőségivé tételére. Csak mert valaki siet, miért egyen rossz ételt? Ebbe a kísérletezésbe aztán egyre komolyabb szakácsok is beszálltak, és egész jó lett a végeredmény.
 

Budapest utcáin

Az ételek tehát átalakultak. Bár ugyanúgy gyorsan és könnyen fogyasztható utcai csemegék maradtak, de a minőségük már nem ugyanaz. Alaposan megkomponált ételekről van szó.  A street food fogalmát tehát ezekre a minőségi kézműves falatokra vonatkoztatjuk.
 
Budapesten ez a hullám a hamburger újragondolásával kezdődött, majd fokozatosan jelentek meg a változatosabbnál változatosabb ételek. Ezek a trendek persze hamar elérték a megyeszékhelyeket, majd a kisvárosokat is.
Megjelentek a különböző mexikói tortillák, a minőségi halsütödék, tengeri hallal vagy épp direkt a magyar vizek halaira fókuszálva, pisztránggal és harcsatepertővel.
Egyszóval a street food nem gyorsétterem, mert minőségi kézműves alapanyagok felhasználásával készült, sokszor tényleg gourmet minőségűre törekvő ételekről van szó.
 

Retró trendek újragondolva

Hogy milyen ételeket találunk, mikor ilyen utcai fogásokat keresünk? Sokféle létezik, és persze vannak, melyekkel talán túl is lőttek a célon, hiszen extrém kreációkkal is találkozhatunk, például egy-egy utcai fesztiválon, de a karácsonyi vásárok sem képeznek kivételt.
 
Nézzük, milyen retró ételek street food változataival találkozhatunk a pesti utcákon! Vigyázat, annak ellenére, hogy a törekvés megvan, nem mindegyik hamisítatlan gourmet fogás.
 

Újragondolt lángos

A hagyományos talponállók és büfék ételei sem maradhatnak ki ebből a hullámból. Ezeknek a népszerű ételeknek az újragondolt verziója is megjelenik a kínálatban. Ilyen például a lángos, melyből még mindig kapható a hagyományos, sajtos-tejfölös is, de már megjelentek a tzatzikis, hagymalekváros, libamájas fajtái is ennek a finomságnak. De akár mozzarellás-paradicsomszószos, pizzafeltétes lángost is ehetünk.
 
Sőt, ott vannak az aprócska lángosgolyók, melyeket mártogatóssal lehet fogyasztani. Hogy mi a közös az összes újragondolt verzióban? Az alapja ugyanaz a forró olajban sült tészta, mint a hagyományos lángosnak. Aki tud egy tuti feltétet, annak már csak egy lángossütőre van szüksége, és garantáltan tarolni fog.
 

A magyarok kedvenc rántotthúsos szendvicse

A rántotthúsos szendvicshez nem kell más, mint a jól időzített, frissen sült panírozott hússzelet, egy kis saláta és saját fejlesztésű szósz egy kis ropogós zsemlével körbevéve. Ez az egyszerű és tuti recept, melyet ezerszer feltaláltak, majd újraalkottak. Most azonban ennek az ételnek a minőségi verzióira is találhatunk törekvéseket, ezért nem marad éhen az sem, aki magasabb színvonalú utcai ételekre, valódi street foodra vágyik. 
 

Kürtőskalács fagyival

Természetesen a kürtőskalács sem úszta meg a divatos újratervezést. Manapság már utcai fesztiválokon kaphatunk fagyitölcsérré avanzsált óriás kürtőskalács kalóriabombákat. Finomnak finom, bár sokak szerint pont a jellegét veszíti el az étel: a belül puha és omlós tészta, kívül ropog, ez a kürtőskalács lelke. 
 
Ha mégis szeretnéd rekonstruálni ezt a kreatív óriásfagyit, akkor szerezz be egy sütőfát a kürtőskalácssütéshez, a házi fagyihoz pedig egy fagyigépet, vagy egy arra is alkalmas robotgépet. Persze ha nagyobb a tét, illetve a mennyiség, mert például büféd vagy éttermed van, akkor a kürtőskalácssütő lesz a neked való. 
 

Gőzgombóc, a téli-nyári örök kedvenc

A gőzgombócnak ismét reneszánsza van, és már sem az Alpokig, sem a Tátráig nem kell elmennünk ehhez a különleges állagú, szivacsos édes gombócnak az élvezetéért. Hagyományosan mákkal, lekvárral árulják, de ma már a nutellástól kezdve a vaníliasodósig mindenféle gőzgombóc kapható, nem csak télen, hiszen egy fanyarabb változat még egy nyári estén is jól esik.
Ha izgatja a fantáziádat ez a laktató, mégis valamelyest könnyed gombóc, akkor a gőzgombóc párolót használva te is elkészítheted.  
 

Melyek az új őrületek?

Persze nem csak újragondolt magyaros ételek léteznek a street food piac egyre szélesebb és zavarbaejtőbb palettáján. Nézzük a leghagyományosabb prémium street foodokat.
 

Hamburger minden mennyiségben

A street food láz a hamburgerrel kezdődött. Nem véletlenül, hiszen minőségi húsból, házi pogácsából és friss zöldségekből elképesztő szendvicset lehet készíteni. A titok az, hogy a húspogácsa legyen belül szaftos, kívül ropogós, ezt marhafaggyúval lehet elérni. A zöldségeket marináljuk, a puffancs pedig legyen házi készítésű, friss és finom. A szósz és a többi már csak fantázia kérdése. 
 
Ha házilag szeretnéd elkészíteni a tökéletes hamburgert, akkor szerezz be egy hamburger készítő készletet, még mielőtt elkezdődik a grillszezon! Garantáltan isteni nyarad lesz. Nagy tételnél pedig a Gammo húspogácsa nyomókat ajánljuk.
 

Rántva, mártva, tekerve

Persze ma már ott tartunk, hogy minden ételt újraterveztek, újraálmodtak street food köntösben. A pirogtól az aranciniig, az empanadától a taccóig. Az olasz konyha pizzáit könnyen fogyasztható calzone formájában ehetjük két villamosmegállónyit sétálva, de még a különleges fánkoknak is reneszánszát éljük. Persze az a legjobb az egészben, hogy néhány környi kóstoló után a megfelelő konyhai eszközöket beszerezve mindent újra készíthetünk házilag.
 
Reméljük, hogy érdekes információkkal és hasznos tippekkel tudtunk ellátni ebben a bejegyzésben. Ha szeretnél még hasonló érdekes tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni, akkor folyamatosan figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkeink a témában:

Svéd kenyérlángoska

2023. 09. 06.

Tovább olvasom


Indul a strandszezon: Ideje beszerezni a lángossütőt, a fánksütőt és a palacsintasütőt!

2023. 05. 26.

Tovább olvasom


A tökéletes hamburger titka: a húspogácsa

2023. 05. 11.

Tovább olvasom


Hamburger húspogácsa, Ankarsrum robotgéppel

2023. 04. 21.

Tovább olvasom


Burger buci, a hamburgerzsemle Ankarsrum robotgéppel, receptvideóval

2023. 04. 21.

Tovább olvasom