Napsütemény-Zsemle citromos és vaníliás cukrászkrémmel
2023. 03. 03.
Engedd be a napsütést a konyhádba és készítsd el a Napsütiket citromos és vaníliás cukrászkrémmel. Receptünk ezúttal is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók 24 darabhoz:
Tészta:
500 ml tej
150 gramm kristálycukor
50 gramm friss élesztő
2 tk frissen őrölt kardamom
1 teáskanál só
780-840 gramm búzaliszt
150 gramm szobahőmérsékletű vaj
Süteménykrém:
250 ml tej
½ vaníliarúd
3 tojássárgája
egy citrom héja
75 gramm kristálycukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
25 gramm vaj
A tetejére:
50 gramm vaj
150 g kristálycukor
Napsütemény - Zsemle citromos és vaníliás cukrászkrémmel lépésről-lépésre:
Tészta:
1. Melegítsd fel a tejet 37°C-ra.
2. Szereld össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!
3. Morzsold bele az élesztőt a tálba, és öntsd hozzá a tejet, majd indítsd el a gépet alacsony sebességgel.
4. Öntsd bele a tálba a cukrot, a kardamomot, a sót, a lisztet és a vajat.
5. Állítsd az időzítőt 10 percre, és közepes sebességgel dagaszd a tésztát. Most tedd rá a fedőt, és hagyd kelni a tésztát 30 percig.
Cukrászkrém:
1. Forrald fel a tejet a vanília rúddal, majd hagyd hűlni 15 percig.
2. Keverd össze a tojás sárgáját, a cukrot, a kukoricakeményítőt és a citromhéjat. Fokozatosan öntsd hozzá a vaníliás tejet.
3. Melegítsd fel a keveréket alacsony-közepes lángon, folyamatos keverés mellett. Nem szabad elkezdenie forrni.
4. Vedd le a tűzről, szedd ki a vaníliarudat és add hozzá a vajat. A tésztakrémet szűrd le és hagyd kihűlni.
Tészta:
1. A tésztát oszd fel 24 részre, és formázz belőle sima zsemléket. Tedd őket egy tepsibe. Most hagyd megkelni a zsemléket. Akkor jó, ha a duplájára nő, ez kb. 30 perc.
2. Melegítsd elő a sütőt 225 °C-ra.
3. A zsemlékbe készíts egy mélyedést, és kanalazd bele a cukrászkrémet.
4. Süsd 8-10 percig a sütő közepén.
5. Ha kihűltek a zsemlék, olvaszd fel a vajat és szórd rá a cukrot!
ANKA tipp:
Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segítségével!