gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Sörrel vagy Fröccsel jobb a lángos?

2018. 05. 04.

Sörrel vagy Fröccsel jobb a lángos?

Nyáron nincs is jobb egy masszív, olajban csöpögő, fokhagymás, tejfölös, sajtos lángosnál. Hiába forró, és izzadunk tőle vadul a folyó- vagy tóparton, szinte képtelenség neki ellenállni. Viszont egy ilyen kalóriabombát kénytelen az ember valamivel leöblíteni, és itt jutunk el cikkünk valódi témájához: melyik klasszikus nyári ital megy jobban a lángoshoz - a sör vagy a fröccs?

Sör és lángos: Gasztronómia kéz a kézben

Kezdjük a sörrel. A sör és a lángos közötti gasztronómiai kapcsolat közismert, nem szorul magyarázatra, talán csak a sör-virsli kombináció magától értetődőbb - ám ebből még nem következik, hogy a két strandkellék együtt a legfinomabb. A sör mellet szól, hogy jól megy tésztákhoz, ízében passzol hozzájuk, nem véletlenül alakult ki a sörbunda fogalma. De még panírozni sem kell, hogy az összefüggést felfedezzük: ugyanis sörös lángost is szoktak sütni, annyira jól harmonizál a kétféle ízvilág, de a sörpalacsinta is hasonló sörös-tésztás fogás, erre az egyik nagy sörmárka Ízművek akciójának keretében készített íncsiklandó receptet.
 
Tény, hogy a neten is a folyékony kenyér hegemóniája jellemző: a sör és lángos kulcsszavakra sokkal több, kb. tízszer annyi találatot kapunk, mint a fröccs és a lángos szavakra.
 

Fröccs: A boros alternatíva a lángos rajongóknak

Ha viszont fröccsszemszögből nézzük a kérdést, nyári fesztiválfelhozatal inkább a boros ital mellett szól, elég a Fröccs & Lángos fesztiválra gondolnunk, amit Budapesten előbb a Rombusz teraszon, majd a rákövetkező évben már nagyobb csinnadrattával a Kincsem Parkban rendeztek meg. Az egészségügyi érv is a fröccs és lángos kombináció mellett szól, mivel a fröccsöt sokkal hígabbra lehet csinálni, mint a sört. Ha valaki a nagy melegben semmiképp se szeretne lefordulni a padról, az egy óvatos sportfröccsel kísérheti a lángost. A folyadékutánpótlásról amúgy is gondoskodni kell, ezért a lángoskóstoláshoz egy frissítő ital legalább annyira hozzátartozik, mint a tejföl vagy a reszelt sajt.
 
Egy klasszikus mindenes lángos (kép forrása: Femina)
 
Vissza a sörhöz: az egyik ismert hazai kisüzemi sörmárka, a Stari, minőségi kézműves söreit nem az alsókategóriás, útszéli lángosokhoz ajánlja, sokkal inkább a Balaton környékét is ellepő gasztronómiai újdonságokhoz - mint a harcsahurkás hot dog. A Tapolcán működő gyár ugyanerre a kaptafára több kisüzemi sörét is a balatoni ételkülönlegességekhez kalibrálta - derül ki a Beerporn cikkéből.
 
Akinek a Stari-féle elitszemlélet nem igazán jön be, és igen is, elválaszthatatlannak tartja egymástól a lángost és a sör ízvilágát, annak egy extrém kombinációt tudunk javasolni. Tibold Ákos, vagyis a thibauld_beers ugyanis megalkotta a fokhagymás kézműves sört, ami stílszerűen a Garlic Beer nevet kapta. Egészen extrém kísérlet, szó se róla, de a Sörbúvár blog szerint egyáltalán nem ördögtől való, a végeredmény bár megosztó, de nagyon is iható.
 

Az alkoholmentes alternatíva: Lángos könnyed italokkal

Persze surranópályán ott vannak azért az alkoholmentes italok is. Az egyszerű szikvíz, esetleg a jeges tea vagy a limonádé is remek kiegészítője lehet a nyár slágerkajájának. De valahogy egyik jelöltet sem tudjuk annyira komolyan venni, mint a strandbüfék kerti asztalkáit ellepő söröket vagy fröccsöket.
 
A kérdés tehát nem egyszerű, és ha a fentiek alapján egyértelmű választ nem is tudtunk rá adni, így is biztosra vehetjük, hogy egy tökéletes lángossal semmiképp sem lehet mellélőni, ahhoz bármilyen frissítő passzol.
Ezért ha valaki otthoni lángossütésre adná a fejét, vagy a tóparti büféjéből éppen egy jó lángossarok hiányzik, az oldalunkon több vonatkozó GÁZGRILL lángossütőt is találhat! Nézz szét minőségi kínálatunkban és kéyneztesd magad a nyári hőségben is lángossal!

Hasonló cikkeink a témában:

Svéd kenyérlángoska

2023. 09. 06.

Tovább olvasom


Indul a strandszezon: Ideje beszerezni a lángossütőt, a fánksütőt és a palacsintasütőt!

2023. 05. 26.

Tovább olvasom


Streetfood és fesztiválkaják: az utóbbi idők trendjei

2022. 05. 18.

Tovább olvasom


Retró lángos, modern lángos

2022. 05. 17.

Tovább olvasom


Streetfood kedvencek

2021. 11. 05.

Tovább olvasom