Tuti tippek grillszezonra: spirálvirsli, sütőszünet és citrusok minden mennyiségben!
2019. 05. 23.
Bár az időjárás még nem mindig kegyes hozzánk, nyakunkon a grillszezon, ideje hát sorra venni, milyen trükkökkel lehet még nagyszerűbb a kerti sütögetés. Össze is gyűjtöttünk pár népszerű módszert. Grillezésre fel!
Sima virsliből spirálvirsli
Létezik egy egyszerű, ámde nagyszerű fogás arra az esetre, ha szeretnénk a maximumot kihozni a grillvirsliből. A módszerhez tényleg nem kell nagy szakértelem: csak fogjuk a virslit, egy pálcikával átszúrjuk, majd a pálca körül bevágásokat ejtünk rajta, végül a "nyársat" kihúzzuk. Így ránézésre is sokkal gusztább grillvirslit kapunk, amely ráadásul kívül-belül tökéletesen át fog sülni!
Sütőszünet
A profik szerint jót tesz a húsnak, hogyha a sütés vége felé egy-két percre levesszük a tűzről. Ilyenkor a hús belsejében rekedt hő tovább munkálkodik, vagyis ha a szünetet kivárva visszatesszük, elkerülhetjük, hogy túlsüljön az étel.
Muffin sütőforma újratöltve
Ne szépítsük: a grillezés melós. Az ember nem szakad bele, de mindenképp időigényes tevékenység, persze végül az energiabefektetésünk busásan megtérül. Viszont néhány trükkel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. Van egy fogás, amivel például elkerülhető, hogy rohangálni meg kapkodni kelljen fűszerezésnél. Sokkal egyszerűbb, ha fogunk egy közönséges muffinformát, és fűszertartónak használva a kis mélyedésekbe töltjük a különböző fűszereket és ízesítőket. Így egy praktikus - és hőálló! - segédeszközt kapunk.
Hal + citrusszelet
Érdemes a halszeleteket citromágyon grillezni, így a húst velejéig átjárja majd a hozzá egyébként is passzoló citrusos ízvilág. Persze az is ér, ha citromlével locsoljuk meg a halat, de azért a hatás nem lesz ugyanaz.
...vaaaagy: grillezz citromot!
Kissé talán perverz módon hangzik, de a grillezett citrom több szempontból is remek választás. És nem csak halakhoz: a húsokat is frissebbé, izgalmasabbá teheti, de ha italba, pl. limonádéba tesszük, a füstösebb ízvilág révén az ételekhez még jobban passzoló frissítőt kapunk!
Ha már citrom: takarítsunk citrommal!
A takarítás és összepakolás a grillezés leghálátlanabb része: mindenféle égéstermék, elszenesedett, olajos maradványok, és hasonló nyalánkságok várnak minket a sütőfelületre ragadva. Ilyenkor segíthet egy félbevágott citrom, amivel ha végigsikáljuk a rácsokat vagy a grillfelületet, a maradványok le fognak jönni, sőt, a citrom még fertőtleníti is nekünk a felületet!
Ennyi trükk után már csak egy megfelelő grillsütőre van szükség a tökéletes hétvégéhez. Ha még nincs meg álmaitok sütője, akkor mi az Arisco lávaköves grillsütőt ajánljuk, amely rozsdamentes acélból készült, és csúcsminőségben szállítja a grillezett finomságokat!