Valentin napi kenyér falatkák
2019. 02. 14.
Ezek a szívalakú kenyérfalatkák egyszerre praktikusak és szívhez szólóak: egyszerűen elkészíthetők, látványosak, és garantáltan feldobják az ünnepi hangulatot. Az elkészítés során pedig egy megbízható segítség, az Ankarsrum Assistent is a rendelkezésünkre áll, hogy a sütés élmény legyen, ne kihívás.
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
- 50 g friss élesztő
- 100 g sózott, puha vaj
- 500 ml tej
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál só
- 240 g rozsliszt
- 520 g liszt
Elkészítés:
1. Állítsuk össze az Ankarsrum Assistentet a dagasztó üsttel, a lehúzó spatulával és a dagasztó hengerrel.
2. Egy kis edényben melegítsük fel a tejet kb. 37 °C-ra (langyosra). Morzsoljuk az élesztőt az üstbe, öntsük hozzá a langyos tejet, állítsuk be a dagasztó hengert az üst falához, és alacsony fokozaton indítsuk el a gépet.
3. Amikor az élesztő teljesen feloldódott, adjuk hozzá a puha vajat, a mézet, a sót és a rozslisztet, majd fokozatosan adagoljuk a lisztet is.
4. Állítsuk a dagasztó hengert kb. 2-4 cm-re az edény falától, növeljük közepesre a sebességet, és dagasszuk a tésztát 5 percig. Ezután fedjük le az üstöt, és hagyjuk a tésztát kb. 60 percig kelni.
5. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra. Villával szurkáljuk meg, majd szív alakú sütőformával szaggassuk ki.
6. Helyezzük a szíveket sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk újabb 45 percig kelni.
7. Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. A kenyérfalatkákat helyezzük a középső rácsra, és süssük kb. 5 percig. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.
+Tipp:
Ezek a kenyérfalatkák tökéletesek lehetnek egy romantikus vacsorához, de szendvicsalapnak is kiválóak. Kínáljuk őket vajjal, fűszeres krémsajttal vagy egy könnyű saláta mellé.