gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Világ legfinomabb koktéljai egyesüljetek!

2018. 05. 14.

Világ legfinomabb koktéljai egyesüljetek!

A kerti partik és nyári összejövetelek egyik slágeritala a koktél. Hogy mi a jó benne? Hát az, hogy oltja a szomjat, frissít és a hangulatot is megalapozza. Persze nem szabad túlzásba vinni, kivéve, ha virgin változatban issza az ember, úgy nem kell patikamérlegen adagolni. Az alábbiakban bemutatunk néhány nemzetközi koktélt, amelyek közül a többség nálunk is ismeret, de sokuk eredetét homály fedi.

1. Fehér orosz

Ennek a koktélnak valójában semmi köze Fehéroroszországhoz (hiába szerepel a posztszovjet ország nevében hogy "белый", azaz fehér, a koktél angol nevet kapott, arrafelé pedig Fehéroroszországot Belarus-nak hívják, tehát nem szerepel benne, hogy "white", vagyis fehér), a sorsát az pecsételte meg, hogy az oroszok nemzeti italából - vodkából - készítik. Egy Gustave Tops nevű belga mixer találta fel 1949-ben. A fehér változata annyiban különbözik a fekete orosztól, hogy utóbbiból hiányzik a tej/tejszín. Fontos összetevője még a kávélikőr vagy kahlúá. A nagy Lebowski című film tette igazán népszerűvé és világhírűvé, amelyben a főhős kedvenc itala volt.

2. Mojito

Kuba egyik nemzeti italának Ernest Hemingway nagy kedvelője volt. Állítólag egy egész ódát írt kedvenc koktéljához a La Bodeguita del Medio nevű bár falára, amely Havannában található. A keverék fő alkotóelemei: menta, cukor, lime, sok-sok jég, fehér rum és szóda. A menta miatt talán az egyik leginkább frissítő koktél a listánkon.

3. Pina Colada

A Puerto Rico-i koktél népszerűsége rendesen túlnőtt az óhazáján, nálunk is az egyik legismertebb italkeverék. Rum, ananász és kókuszkrém elegye teszi igazán egzotikussá, no meg persze a kis napernyő, amit beletűznek díszítés gyanánt. Állítólag valamikor az 1950-es években találták fel, de a mai napig komoly kedvenc.

4. Sangria

Nem mindenki tudja, de a spanyol Sangria elsősorban egy koktél, vagyis nem (feltétlenül) palackozott és üveges italok formájában érdemes beszerezni. Eredettörténete a középkorig nyúlik vissza, akkoriban még higiéniai okokból nem volt biztonságos sima kútvizet inni, ezért inkább erjesztett italokat - brandy, bor és gyümölcsök keverékét fogyasztották a népek. Az alapja persze vörösbor és spanyol narancs, de már létezik fehér boros változatban is. 

5. Margarita

Mexikó nemzeti itala a tequila-alapú koktél, ami egy csomó amerikai filmből és sorozatból lehet ismerős (pl. Jóbarátok). Mifelénk kissé másodvonalas, de tőlünk nyugatabbra egyet jelent a mexikói tengerparton héderezéssel. 

6. Bloody Mary

Kevésbé közismert, de a vérvörös koktél francia találmány. A múltja elég rejtélyes, de annyit sejteni, hogy Fernand Petiot alkotta meg 1921-ben, Párizsban, azóta sokak örömére teszi könnyebbé a másnapokat. Nevét számos történelmi alakhoz próbálták már kötni, többek között I. Erzsébet angol királynőhöz. Színét természetesen a paradicsom adja, de számos fűszer, vodka és rengeteg jég is kerül bele.

7. Amaretto Sour

Az olaszok sem maradhatnak ki a felsorolásból, listánkra egy Amaretto-alapú koktélt sikerült delegálniuk. Az ital citrom- és limelével készül, ehhez mérten érdemes óvatosnak lenni vele, különösen, ha az ember nem annyira bírja a savanyút. Sok-sok jéggel érdemes szervírozni (úgy a savassága is kevésbé gyilkos)!

8. Capirinha

Listánk újabb dél-amerikai szereplőjét, a cachaça teszi igazán különlegessé. Ez az erjesztett cukornádból készített likőr Brazília nemzeti itala, és a capirinha fő összetevője is egyben. Emellé már csak barna cukor, lime és szóda kell - no és persze jég -, és máris élvezhetjük a Copacabana hangulatát!

9. Pimm's Cup

Még a rideg briteknek is van nemzeti koktélja: ezt a frissítőt 1840 körül egy londoni osztrigabárban találták fel. A bár tulajdonosa James Pimm emésztést serkentő italként hozta létre, de bármilyen napos délutánra nyugodt szívvel ajánljuk. Van benne narancs, citrom, menta, tonik és persze Pimms likőr - nem utolsó sorban pedig uborka!

 

10. Vörös Lótusz

Az egyetlen ázsiai belépő a listánkon. A rózsaszín italt a licsi ízvilága teszi még különlegesebbé, mellette azért jó adag vodka és vörösáfonyalé is kell hozzá. 

+1. Margarita Mocktail

Gyakorlatilag bármelyik koktélnak elkészíthető, a virgin vagy alkoholmentes (mocktail) változata. Ezúttal a Mojito könnyedebb változatát ajánljuk, amely számos összetevőt megőriz az eredetiből (így van benne lime, narancs és ugyanúgy megsózzák a pohár karimáját), bekerült pluszban a grapefruit és a mandula, de hiányzik belőle a tequila.

És ha ezzel a névsorolvasással meghoztuk a kedveteket egy kis koktélozáshoz, akkor a MAXIMA jégkockakészítőt ajánljuk ehhez a remek nyári tevékenységhez. Szuper társaság + szuper koktélok = szuper nyár - ehhez az egyenlethez az egyik fontos összetevőt könnyedén beszerezhetitek, elég csak az oldalunkat böngészni!

Ha nagyobb mennyiségű jégkockára van szükséged, hogy elkészíthesd ezeket a különleges koktélokat, nézz szét kínálatunkban!