gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Áfonyás babka citromos mázzal

2023. 10. 31.

Áfonyás babka citromos mázzal

Korábban már mi is elővettünk egy babka receptet az Ankarsrum receptkönyvből, amelyet ebben a videóban megnézhetsz, hátha kedvet csinál majd Neked is egy finom babka elkészítéséhez. Ha valami édesen csípősre vágysz, akkor merülj el velünk az áfonyás babka ízekben gazdag világában! Nézd meg ezt a varázslatot, amely egy szeletet kínál majd a sütimennyországból!

Receptünk most is az Ankarsrum receptkönyvből való.

Recept:

Tang Zhong/ előtészta:

80 gramm tej

20 gramm liszt (lehetőleg Manitoba-liszt)

Tészta:

350 gramm liszt (lehetőleg Manitoba-liszt)

50 gramm cukor

2 tojás (szobahőmérsékletű)

110 gramm tej (szobahőmérsékletű)

6 gramm só 55 g vaj (szobahőmérsékletű)

1 ½ teáskanál száraz élesztő + 1 tojás a tészta megkenéséhez

Áfonya töltelék:

200 gramm áfonya

90 gramm cukor

2 ek citromlé

Citromos-máz:

200 gramm porcukor

2-3 ek citromlé

Tang Zhong – előtészta:

A tejet és a lisztet egy serpenyőben addig keverd, amíg sűrű és ragacsos állagú lesz (a tészta körülbelül 65°C-os legyen). Tedd át a masszát egy tálba, fedd le műanyag fóliával, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni a hűtőszekrényben.

 

Fő tészta, avagy az Áfonyás babka citromos mázzal lépésről lépésre:

1. A tésztakészítéshez szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. 

2. Öntsd bele a tálba a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt, és indítsd el a robotgépet közepes sebességgel.

3. Most öntsd hozzá a tejet, a tojást és a Tang Zhong keveréket, és alacsony sebességgel keverd össze.

4. Add hozzá a sót és keverd 10 percig, közepes sebességgel.

5. Most egyenként tedd bele a kisebb kockákra vágott vajat és keverd 15-25 percig, amíg el tudod végezni az ablaküveg-tesztet. Ezt úgy kell csinálni, hogy egy pingponglabda méretű tésztát vegyél ki ANKARSRUM robotgéped rozsdamentes acél keverőtáljából, fogd meg mindkét kezeddel a hüvelyk, a mutató és a középső ujjaddal, majd óvatosan húzd szét a tésztát. Ha megfelelő a tészta állaga, akkor szakadás nélkül meg kell nyúlnia, olyan vékonyra, hogy átláss rajta. Ha még ragacsos, pihentesd 5 percig, majd dagaszd tovább még egy kicsit. Amennyiben felvesz még lisztet, tegyél egy keveset hozzá.

6. Ha kiállta a tesztet, akkor egy tálat kenj meg olajjal és helyezd bele a tésztát, majd óvatosan kend meg olajjal a tésztát is, takard le műanyag fóliával és 2 órán keresztül hagyd kelni.

7. Az áfonyás tölteléket úgy készítsd el, hogy az áfonyát a cukorral és a citromlével egy lábosban addig keverd, amíg lekvárszerű sűrűségű lesz, majd hagyd kihűlni.

8. Kb. 30 percre tedd be a hűtőbe a tésztát (így könnyebb lesz vele dolgozni), majd lisztezett deszkán nyűjtsd ki a tésztát négyzet alakúra, kb 35/38x35/38 cm-re.

9. A tésztára kend fel az áfonyás tölteléket, de hagyj kb 1 cm-t a szegélyek körül. Tekerd fel, és óvatosan tedd át egy tepsire, fedd le műanyag fóliával, és tedd be a hűtőbe körülbelül 20-30 percre.

10. A kinyújtott tésztát vágd ketté, majd mindkét felét csavard össze (a vágott oldalával magad felé), hogy egy fonat formáljon, és tedd át egy tepsibe (kb. mérete: 26x12 cm). Ne feledd, receptvideónk segít!

11. Most fedd le műanyag fóliával, és hagyd kelni körülbelül 1-1 ½ órát.

12. A babkát kend meg a felvert tojással, és 180 fokos sütőben 40 percig sütsd  (amíg el nem éri a 90°C körüli belső hőmérsékletet). Ha a babka már aranybarna, takard le alufóliával és süsd készre.

13. Az elkészült babkát a rácson hagyd kihűlni, majd a porcukrot citromlével összekeverve, a babkára csorgatva tedd fel rá korona gyanánt a mázat.

Anka tipp:

A tálaláshoz használj édes, friss áfonyát!

Hasonló cikkeink a témában:

Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?

2024. 04. 19.

Tovább olvasom


Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink