Almás cupcake, sós karamell öntettel
2023. 08. 21.
Az alma nem véletlenül a késő nyár és az őszi napok sztárja. Láss túl az almáspite variációkon, inkább alkoss valami formabontóan egyedit és különlegeset egy egyszerű muffinnal, amelyet különleges habkorona ékesít. Eheti receptünk egy extra finom cupcake, amely finom almával, sós karamell szósszal és mascarponés krémmel varázsol el.
Receptünk az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók:
2 tojás
180 gramm cukor
100 gramm olaj
200 gramm tej
240 gramm búzaliszt
1 evőkanál fahéj
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet só
2 tk sütőpor
Kb. 3 alma – Vágd őket apróra
Almás cupcake, sós karamell öntettel - lépésről-lépésre
• Melegítsd elő a sütőt 185°C-ra.
• Szereld össze ANKARSUM robotgépedet a 3.5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek a kezdőkészlet részei.
• A tojást és a cukrot keverd robotgépeddel habosra.
• Add hozzá az olajat és keverd össze, majd öntsd hozzá a tejet is.
• Szitáld át az összes száraz hozzávalót, öntsd fokozatosan a keverés alatt álló tésztához és keverd simára ANKARSRUM segítségével.
• Most vedd ki a tálat a robotgépből, add hozzá a tésztához az apróra vágott almadarabokat, majd egy kanállal keverd hozzá a tésztához.
• Vegyél elő egy muffin sütőt és vajazd ki, vagy használj muffin kapszlit. Töltsd be őket a formába. Lehetőség szerint nagy, amerikai méretű cupcake formát válassz, ebbe 15-16 muffin fér el.
• Sütsd kb. 20 percig.
• Mivel minden sütő erőssége eltérő, ezért ellenőrizd tűpróbával, hogy rendesen megsült-e?
• Most készítsd el a sós karamellszószt.
Hozzávalók sós karamellszósz:
180 gramm cukor
50 gramm vaj
150 gramm tejszín
1 tk só Sós
Sós karamella, lépésről-lépésre:
• A kimért cukrot öntsd egy serpenyőbe.
• Fontos, hogy öntöttvas serpenyőt, vagy vastag aljú fazekat használj, nehogy a cukor leégjen!
• Folyamatos kevergetés közben olvaszd fel a cukrot, amely hamarosan aranybarnára vált. Vigyázz, legyél óvatos, mert nagyon forró.
• Amikor a cukor elolvadt, húzd féle a tűzről a serpenyőt és add hozzá a vajat.
• Keverd simára, majd add hozzá a tejszínt és a sót.
• A karamell szószt most tedd vissza a tűzhelyre és hagyd forrni egy percig. A lényeg, hogy kellően kellően sűrű legyen a szósz (ne feledd, hogy kihűléskor besűrűsödik).
• Használat előtt hűtsd le.
Marcaropone krém hozzávalói:
200 gramm mascarpone vagy krémsajt
300 ml tejszín
90 g porcukor
0,5 tk vaníliapor
Marcaropone krém lépésről-lépésre:
• Szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a habverővel.
• Tedd bele az összes hozzávalót a műanyag tálba, majd közepes sebességgel addig keverd amíg sűrű, puha massza lesz. Ahhoz, hogy jól kenhető legyen, csak néhány percre van szükséged.
• Tedd bele egy habzsákba és adagold a kész sütik tetejére.
• A végén csepegtesd a sós karamellszószt a tetejére.