gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Amerikai fahéjas zsemle almával és pekándióval

2023. 12. 04.

Amerikai fahéjas zsemle almával és pekándióval

Ennek az amerikai ihletésű sütinek az alma és a pekándió ad kellemes roppanósságot, így dobva fel minden egyes falatot. Ankarsrum robotgépünk készen áll, induljunk el együtt egy édes utazásra! Receptünk most is az Ankarsrum receptkönyvből való.

Hozzávalók:

Tészta

100 gramm vaj

25 gramm friss élesztő (vagy 10 g instant élesztő)

250 gramm tej

100 gramm nehéz tejszín

100 gramm cukor

1 tojás

Egy csipet só

480-540 gramm búzaliszt

Töltelék:

125 gramm szobahőmérsékletű vaj

100 gramm barna cukor

1 evőkanál liszt

2 evőkanál fahéj

2 alma

A tetejére:

1 tojás

120 gramm porcukor

1-2 evőkanál víz

100 gramm pekándió

Amerikai fahéjas zsemle almával és pekándióval lépésről-lépésre:

Olvaszd fel a vajat, és keverd össze a tejjel és a tejszínnel. Melegítsd fel a keveréket 37 °C-ra, majd szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. 

Most morzsold fel a friss élesztőt vagy öntsd az instant élesztőt a tálba, majd add hozzá a maradék tészta hozzávalókat. 

Indítsd el a gépet alacsony sebességgel, és fokozatosan növeld közepes sebességre. A tésztát 10-15 percig dolgozd meg Ankarsrum robotgépeddel, fokozatosan növelve a dagasztást közepes sebességre. 

Ha kész, kézzel is gyúrd át, majd tedd rá a fedőt, és keleszd a tésztát 60 percig.

A töltelék hozzávalóit az alma kivételével keverd össze. 

Az almát reszeld le durvára, a levét pedig csavard ki.

Nyújtsd ki a tésztát körülbelül 30 x 40 cm-es téglalappá. A tölteléket egyenletesen oszlasd el a teljes tésztafelületen, majd a reszelt almát is oszlasd el a tölteléken.

Most tekerd fel hosszában és vágd fel 12 egyforma széles darabra, majd ezeket a darabokat helyezd bele egy kivajazott tepsibe, úgy, hogy a hajtott rész alul legyen.

Fedd le a tepsit és hagyd kelni a zsemléket 45 percig.

Melegítsd elő a sütőt 225 °C-ra.

A zsemléket kend meg a felvert tojással, majd süsd a sütő közepén kb 8-10 percig, utána hagyd a zsemléket teljesen kihűlni.

Egy edényben fokozatosan add hozzá vizet a porcukorhoz, hogy sima cukormázat kapj, majd locsold rá a mázat a zsemlékre, utána pedig szórd a tetejére a pekándiót. 

Anka tipp:

Cukormázból sosem elég, így abból készíthetsz akár dupla mennyiséget is!

 


Kapcsolódó termékeink