Amerikai fahéjas zsemle almával és pekándióval
2023. 12. 04.
Ennek az amerikai ihletésű sütinek az alma és a pekándió ad kellemes roppanósságot, így dobva fel minden egyes falatot. Ankarsrum robotgépünk készen áll, induljunk el együtt egy édes utazásra! Receptünk most is az Ankarsrum receptkönyvből való.
Hozzávalók:
Tészta
100 gramm vaj
25 gramm friss élesztő (vagy 10 g instant élesztő)
250 gramm tej
100 gramm nehéz tejszín
100 gramm cukor
1 tojás
Egy csipet só
480-540 gramm búzaliszt
Töltelék:
125 gramm szobahőmérsékletű vaj
100 gramm barna cukor
1 evőkanál liszt
2 evőkanál fahéj
2 alma
A tetejére:
1 tojás
120 gramm porcukor
1-2 evőkanál víz
100 gramm pekándió
Amerikai fahéjas zsemle almával és pekándióval lépésről-lépésre:
Olvaszd fel a vajat, és keverd össze a tejjel és a tejszínnel. Melegítsd fel a keveréket 37 °C-ra, majd szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta.
Most morzsold fel a friss élesztőt vagy öntsd az instant élesztőt a tálba, majd add hozzá a maradék tészta hozzávalókat.
Indítsd el a gépet alacsony sebességgel, és fokozatosan növeld közepes sebességre. A tésztát 10-15 percig dolgozd meg Ankarsrum robotgépeddel, fokozatosan növelve a dagasztást közepes sebességre.
Ha kész, kézzel is gyúrd át, majd tedd rá a fedőt, és keleszd a tésztát 60 percig.
A töltelék hozzávalóit az alma kivételével keverd össze.
Az almát reszeld le durvára, a levét pedig csavard ki.
Nyújtsd ki a tésztát körülbelül 30 x 40 cm-es téglalappá. A tölteléket egyenletesen oszlasd el a teljes tésztafelületen, majd a reszelt almát is oszlasd el a tölteléken.
Most tekerd fel hosszában és vágd fel 12 egyforma széles darabra, majd ezeket a darabokat helyezd bele egy kivajazott tepsibe, úgy, hogy a hajtott rész alul legyen.
Fedd le a tepsit és hagyd kelni a zsemléket 45 percig.
Melegítsd elő a sütőt 225 °C-ra.
A zsemléket kend meg a felvert tojással, majd süsd a sütő közepén kb 8-10 percig, utána hagyd a zsemléket teljesen kihűlni.
Egy edényben fokozatosan add hozzá vizet a porcukorhoz, hogy sima cukormázat kapj, majd locsold rá a mázat a zsemlékre, utána pedig szórd a tetejére a pekándiót.
Anka tipp:
Cukormázból sosem elég, így abból készíthetsz akár dupla mennyiséget is!