Citromos pite, habcsók koronával
2021. 04. 14.
Itt a tavasz és bár az időjárás szeszélyes, vágyni kezdesz a nyár hűsítő, frissítő, vitamindús ízeire, melyek akár pite formájában is megjelenhetnek a család asztalán. Lepd meg magatokat egy finom citromos pitével, melynek habcsók koronája igazán különleges vizuális élménnyel ajándékoz meg. Receptünk az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók a pitéhez:
- 125 gramm kockára vágott vaj
- 135 gramm cukor
- 180 gramm liszt
- 15 gramm vaníliás cukor
- 1 ml só
- 1 tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 2 citrom lereszelt héja és leve (kb. 100 ml gyümölcslé)
- 23 gramm vaníliás cukor
- 1 üveg (397 gramm) cukrozott sűrített tej
- 2 tojás + 2 tojás sárgája (a tojásfehérjét tedd félre a habcsók koronára)
Hozzávalók a habcsók koronához:
- 2 tojásfehérje
- 67 gramm kristálycukor
- 45 gramm porcukor
- 5 gramm vaníliás cukor
- 1 ml ecet
Pite lépésről lépésre:
1. Állítsd össze az Ankarsrum robotgéped a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta, valamint a dagasztóhengerrel, melyek az alapkészlet részei.
2. A tojás kivételével tedd bele a tálba az összes hozzávalót és indítsd el alacsony / közepes sebességgel.
3. A végén, amikor egynemű a keverék add hozzá a tojást is.
4. Lisztezett kézzel nyomkodd bele egy kb. 22 cm-es, vjjal kikent, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tortaformába.
5. Hagyd lehűlni körülbelül 30 percig a hűtőben, majd süsd elő 8 percig 200 ° C-on a sütőben.
Krémkeverés lépésről lépésre:
1. Reszeld le a citromok héját és csavard ki őket a citrusfacsaró fejrész segítségével.
2. Szereld össze ANKÁT a 3,5 literes műanyag keverőtállal és a dupla habverő szárral, melyek szintén a kezdőkészlet részei.
3. Tedd bele a tálba az összes hozzávalót és keverd habosra.
4. A masszát öntsd bele az elősütött pite alapba és süsd 165 ° C-on körülbelül 15 percig.
5. Hagyd teljesen kihűlni a pitét, közben pedig készítsd el a habcsók koronát.
Habcsók korona lépésről lépésre:
1. Szereld össze ANKÁT a habverővel.
2. A tojásfehérjét és az ecetet verd kemény, fehér habbá.
3. Ezután óvatosan, fokozatosan add hozzá a cukrot és keverd Ankával további 1-2 percig, majd add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot.
4. Kend fel a habcsók tésztát a kihűlt torta tetejére, majd szakácsfáklya segítségével égesd, karamellizáld meg. Ha nincsen szakácsfáklyád, használd a sütőd grill funkcióját, vagy a felső sütést magas hőfokon, de rövid ideig.
ANKA TIPP:
A tetejét díszítsd egész citromdarabokkal, illetve friss mentalevelekkel.