"Crêpe" a francia palacsinta
2023. 09. 06.
A palacsintát Franciaországban „crêpe„-nek hívják, eperrel és mogyoróval töltve fogyasztják. Lépj ki a komfortzónádból és lepd meg a családod ezzel a nem mindennapi desszert különlegességgel. Receptünk az Ankarsrum recepkönyvből származik.
Hozzávalók 18 darab palacsintához:
150 gramm liszt
2 teáskanál cukor
1/2 teáskanál só
600 ml tej
3 tojás
3 evőkanál sózott vaj
4 evőkanál sós vaj, vagy étolaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
Darált mogyoró
Friss vagy mirelit eper, ízlés szerint
„Crêpe„ a francia palacsinta lépésről lépésre:
• Szereld össze ANKARSUM robotgépedet a habverővel.
• Tedd a keverőtálba a lisztet, a cukrot és a sót, majd indíts el az ANKÁT közepes sebességgel.
• Add hozzá a tej 1/3-át és keverd a robotgéppel addig, amíg a tészta csomómentes nem lesz.
• Add hozzá a tej többi részét és a tojást, majd keverd simára.
• Olvassz fel 3 evőkanál vajat és add hozzá a tésztához.
• Hagyd a palacsinta tésztáját 10 percig állni.
• Most hevíts fel egy normál serpenyőt, tegyél 4 evőkanál vajat, vagy olajat az aljára. Használj egy kanalat, melynek segítségével kb. 1/4 csészényi tésztát önts a serpenyőbe, majd körkörös mozdulatokkal oszlasd el. Vastagabb tésztát készíts, mint a magyar palacsintáé. Süsd 1-2 percig, majd óvatosan fordítsd meg egy spatulával és süsd 1-2 percig a másik oldalon is. Ismételd ezt meg a maradék tésztával, kevés olajjal vagy vajjal, hogy elkerüld a tészta letapadását.
• A mogyorót és a felvágott epret egyenletesen terítsd el a tésztán, tekerd fel, aztán vágd gusztusos csíkokra, falatokra. A tetejét díszítsd eperrel.
Anka tipp:
A ropogósabb végeredmény érdekében a tésztát sütés előtt egy órát hagyd pihenni.