gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Csokoládé fondant recept Ankarsrummal

2025. 05. 12.

Csokoládé fondant recept Ankarsrummal

Ha igazi csokoládérajongó vagy, ez a recept neked szól! A csokoládé fondant – vagy más néven lava cake – a tökéletes desszert, ha valami igazán különlegesre vágysz, de nem akarsz órákat a konyhában tölteni. Egyszerűen elkészíthető, mégis látványos és ízekben gazdag – ideális választás vendégváráshoz, ünnepi alkalmakra, vagy egy romantikus vacsora lezárásaként.

 

Hozzávalók (4-5 darabhoz):

  • 100 g vaj
  • 100 g étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalom), durvára vágva
  • 4 nagy tojás
  • 100 g cukor
  • 60 g liszt (kb. 1 dl)
  • Vaj és kakaópor a formák előkészítéséhez

Így készül a tökéletes csokoládé fondant:

1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Közben aprítsd fel a csokoládét, és tedd egy hőálló tálba.

2. Egy kis lábasban alacsony hőmérsékleten olvaszd fel a vajat, majd öntsd rá a csokoládéra. Várj egy percet, hogy a hő átjárja, majd keverd simára.

3. Az Ankarsrum robotgéped keverőtáljában keverd habosra a tojásokat a cukorral, alacsony fokozaton. Akkor jó, ha világos, levegős állagú lesz.

4. Forgasd bele óvatosan a csokoládés keveréket, majd szitáld hozzá a lisztet is. Keverd simára, de ne keverd túl!

5. Vajazz ki 4-5 kis kosárformát (kb. 9 cm átmérőjűek), és szórd ki őket kakaóporral. A felesleget ütögesd ki.

6. Öntsd a masszát a formákba úgy, hogy kb. 2/3-ig legyenek megtöltve. Helyezd őket egy sütőlapra, és süsd 8–10 percig. A külseje legyen roppanós, a közepe pedig folyós – ez adja meg a fondant igazi varázsát. Tipp: első alkalommal próbáld ki egy darabbal, hogy beállíthasd a pontos sütési időt a saját sütődnek megfelelően.

7. Sütés után egy vékony pengéjű késsel lazítsd meg a fondant szélét a formában, vigyázva, hogy ne sértsd meg a közepét. Tányér segítségével borítsd ki óvatosan.

8. Szórd meg porcukorral, és kínáld friss bogyós gyümölcsökkel, vagy egy gombóc vaníliafagyival – mennyei kombináció!

 

+ Tipp: 

A csokoládé fondant titka a tökéletes időzítés. Ha túl sokáig sütöd, elveszti a lávaszerű közepét, éppen ezért érdemes kikísérletezni, hogy mennyi az ideális sütési idő a te sütődben!