gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Kardamomos, vaníliás zsemle

2022. 09. 16.

Kardamomos, vaníliás zsemle

Hihetetlen, mégis igaz! Hisz a kérdés jogos: hogyan jön össze a zsemle a vaníliával és a kardamommal? Könnyen, ügyesen és roppant ízletesen. Olvass tovább, azután pedig készítsd el az igazán különleges ízélményért. Receptünk ismét az ANKARSRUM recetkönyből való.

 

Hozzávalók a kardamomos cukorszóráshoz:

  • 15 gramm frissen őrölt kardamom
  • 135 gramm cukor
  • 15 gramm vaníliás cukor

Keverd össze a kardamomot a cukorral és a vaníliás cukorral.

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

  • 5 darab tojás
  • 135 gramm cukor
  • 1/2 vaníliarúd (kapard ki a magokat és majd a főzéshez használd fel a vaníliarudat)
  • 30 gramm kukoricakeményítő
  • 1 g só
  • 400 ml tej (lehetőleg 3,5%-os zsírtartalmú)

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 gramm élesztő
  • 500 ml tej (lehetőleg 3,5 %)
  • 22,5 gramm frissen őrölt kardamom
  • 200 gramm vaj
  • 280 gramm cukorszirup
  • 1 darab tojás
  • Kb. 1 kg liszt
  • 7.5 gramm só

 

Vaníliakrém lépésről lépésre:

  1. Az összes hozzávalót tedd bele egy edénybe, (utoljára öntsd hozzá a tejet).
  2. Ezután folyamatos keverés közben közvetlenül a forráspont előttig melegítsd fel (nem szabad forrnia)
  3. Ezután addig főzd, amíg besűrűsödik.
  4. Vedd ki a krémből a vaníliarudat, majd hagyd kissé lehűlni, csak ez után töltsd bele a zsemlébe.

 

Kardamommal szórt vaníliás süti lépésről lépésre:

  1. Olvaszd fel a vajat egy edényben és add hozzá a tejet, a szirupot, a kardamomot, és a sót.
  2. Melegítsd fel 37 ° C körüli hőmérsékletre.
  3. Állítsd össze az ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, valamint a dagasztóhengerrel
  4. Tedd bele a tálba az élesztőt, majd a serpenyőben melegített keveréket és kezdd el alacsony sebességgel keverni, amíg az élesztő fel nem oldódik.
  5. Tegyél bele egy kevés lisztet, majd keverd tovább közepes-alacsony sebességgel.
  6. Ezután add hozzá fokozatosan a többi lisztet is és keverd addig ANKA segítségével, amíg sima tésztát nem kapsz. Akkor jó, ha kissé ragadós, ne legyen túl lisztes.
  7. Fontos, hogy a tésztát legalább 10-12 percig keverd ANKARSRUM robotgépeddel!
  8. Kelesztd egy órán át úgy, hogy a fémtál fedele a tálon van, így a nedvesség benne marad a tésztában.
  9. Ezután fordítsd fejjel lefelé a tésztát és további gyúrás nélkül nyújts ki belőle egy nagy téglalapot.
  10. Vágj kb. 1 centiméter széles csíkokat.
  11. A tésztapörgetéshez vegyél kézbe két csíkot és csavard össze őket.
  12. Ha ez megvan, forgasd bele a kardamom szórásba és a közepére cseppents vaníliás krémet.
  13. Keleszd körülbelül 45 percig.
  14. Süsd meg 225 ° C -on körülbelül 15 percig.
  15. Miután kivetted a sütőből a zsemléket, kend meg őket a pirított vajjal és szórd meg a kardamomos cukorral. 

 

ANKA TIPP:

Hidegebb napokon tálald a zsemléket forralt borral, melynek egyik fő eleme szintén a kardamon! Finom csemege egy vaníliás gyümölcsteával is!