Kardamomos, vaníliás zsemle
2022. 09. 16.
Hihetetlen, mégis igaz! Hisz a kérdés jogos: hogyan jön össze a zsemle a vaníliával és a kardamommal? Könnyen, ügyesen és roppant ízletesen. Olvass tovább, azután pedig készítsd el az igazán különleges ízélményért. Receptünk ismét az ANKARSRUM recetkönyből való.
Hozzávalók a kardamomos cukorszóráshoz:
- 15 gramm frissen őrölt kardamom
- 135 gramm cukor
- 15 gramm vaníliás cukor
Keverd össze a kardamomot a cukorral és a vaníliás cukorral.
Hozzávalók a vaníliakrémhez:
- 5 darab tojás
- 135 gramm cukor
- 1/2 vaníliarúd (kapard ki a magokat és majd a főzéshez használd fel a vaníliarudat)
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 1 g só
- 400 ml tej (lehetőleg 3,5%-os zsírtartalmú)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 gramm élesztő
- 500 ml tej (lehetőleg 3,5 %)
- 22,5 gramm frissen őrölt kardamom
- 200 gramm vaj
- 280 gramm cukorszirup
- 1 darab tojás
- Kb. 1 kg liszt
- 7.5 gramm só
Vaníliakrém lépésről lépésre:
- Az összes hozzávalót tedd bele egy edénybe, (utoljára öntsd hozzá a tejet).
- Ezután folyamatos keverés közben közvetlenül a forráspont előttig melegítsd fel (nem szabad forrnia)
- Ezután addig főzd, amíg besűrűsödik.
- Vedd ki a krémből a vaníliarudat, majd hagyd kissé lehűlni, csak ez után töltsd bele a zsemlébe.
Kardamommal szórt vaníliás süti lépésről lépésre:
- Olvaszd fel a vajat egy edényben és add hozzá a tejet, a szirupot, a kardamomot, és a sót.
- Melegítsd fel 37 ° C körüli hőmérsékletre.
- Állítsd össze az ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a fém keverőtálhoz való lehúzóval, valamint a dagasztóhengerrel.
- Tedd bele a tálba az élesztőt, majd a serpenyőben melegített keveréket és kezdd el alacsony sebességgel keverni, amíg az élesztő fel nem oldódik.
- Tegyél bele egy kevés lisztet, majd keverd tovább közepes-alacsony sebességgel.
- Ezután add hozzá fokozatosan a többi lisztet is és keverd addig ANKA segítségével, amíg sima tésztát nem kapsz. Akkor jó, ha kissé ragadós, ne legyen túl lisztes.
- Fontos, hogy a tésztát legalább 10-12 percig keverd ANKARSRUM robotgépeddel!
- Kelesztd egy órán át úgy, hogy a fémtál fedele a tálon van, így a nedvesség benne marad a tésztában.
- Ezután fordítsd fejjel lefelé a tésztát és további gyúrás nélkül nyújts ki belőle egy nagy téglalapot.
- Vágj kb. 1 centiméter széles csíkokat.
- A tésztapörgetéshez vegyél kézbe két csíkot és csavard össze őket.
- Ha ez megvan, forgasd bele a kardamom szórásba és a közepére cseppents vaníliás krémet.
- Keleszd körülbelül 45 percig.
- Süsd meg 225 ° C -on körülbelül 15 percig.
- Miután kivetted a sütőből a zsemléket, kend meg őket a pirított vajjal és szórd meg a kardamomos cukorral.
ANKA TIPP:
Hidegebb napokon tálald a zsemléket forralt borral, melynek egyik fő eleme szintén a kardamon! Finom csemege egy vaníliás gyümölcsteával is!