gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Luxus sáfrányos zsemle mandula töltelékkel

2023. 12. 04.

Luxus sáfrányos zsemle mandula töltelékkel

A karácsonyi varázslat kezdődjék ezzel a sáfrányos zsemlével, amely az ünnep varázslatát rejti el minden egyes falatban. Receptünk most is az Ankarsrum receptkönyvből való.

Hozzávalók

Tészta

500 ml tej

50 gramm élesztő

1 gramm sáfrány

1 tk cukor

200 gramm szobahőmérsékletű vaj

1 tk só

180 gramm cukor

840 gramm liszt

Töltelék

200 gramm mandula paszta

100 gramm vaj

2 evőkanál cukor

2 tk vaníliás cukor

Luxus sáfrányos zsemle lépésről-lépésre:

Melegítsd fel a tejet 37 °C-ra.

Szereld össze ANKARSRUM robotgépedet a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. 

A tésztatálba morzsold bele az élesztőt, és öntsd fel a tejjel.

A sáfrányt 1 gramm cukorral daráld le, és keverd hozzá az élesztős tejhez.

Most add hozzá a vajat, a sót, a porcukrot és szinte az összes búzalisztet, csak egy keveset hagyj a meg a sütéshez.

Állítsd be az időzítőt 10 percre.

Tedd rá a fém tálra a fedelét, és hagyd duplájára kelni, körülbelül 40 percig.

Amíg a tészta kel, reszeld le a mandulát, és keverd össze a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral.

A tésztát enyhén lisztezett tepsiben nagy téglalappá nyújtsd ki, és kend rá a töltelékre, majd hajtsd át a hosszú oldalt a másik oldalra.

Vágj körülbelül 2 cm-es csíkokat, csavard meg és forgasd meg úgy, hogy a tészta vége a zsemlék alatt legyen.

A zsemléket helyezd sütőpapírra és konyharuhával letakarva 30 percig kelesszed.

Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra.

Kend meg a zsemléket a felvert tojással és szórd meg a tetejüket mandulával és porcukorral.

A sütő közepén sütsd meg 6-8 percig, amíg a zsemlék aranybarnák nem lesznek.

Anka tipp:

Rácson, konyharuha alatt hagyd teljesen kihűlni.


Kapcsolódó termékeink