Mascarponés almatorta
2024. 09. 24.
Látványos süteményed felmelegíti a hűvösebb napokat, ugyanakkor ízvilága már a téli illatokkal varázsol el. A töltelék most alma lesz, de ha nincs szezonja, bátran cseréld bogyós gyümölcsökre. Az Ankarsrum segítségével készült tökéletes textúrájú tésztában az alma és a fahéj párosítása igazi klasszikus, de a recept adaptálhatósága lehetővé teszi, hogy a szezonális bogyós gyümölcsökkel is kísérletezzünk. A végeredmény pedig egy harmonikus ízvilágú, illatos desszert, melynek minden egyes szelete a téli ünnepek hangulatát idézi elő.
Receptünk az Ankarsrum receptkönyvből való.
Hozzávalók 12-14 szelethez:
150 g szobahőmérsékletű vaj
180 g cukor
3 tojás
180 g liszt
1 ½ teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 evőkanál fahéj
1 teáskanál őrölt kardamom
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
50 ml tej
2 evőkanál vaj
45 g cukor
Alma töltelékhez:
5 darab piros alma
45 g cukor
2 evőkanál fahéj
1 evőkanál vaníliáscukor
2 teáskanál őrölt kardamom
Mascarpone krémhez:
250 g mascarpone
200 ml tejszín
60 g porcukor
½- citrom leve
Díszítéshez:
65 g apróra vágott mogyoró
3 evőkanál juharszirup
Mascaroponés almatorta lépésről lépésre:
• Vágd fel az almát vékony szeletekre, hámozd meg, helyezd egy tálba és szórd meg cukorral, fahéjjal, vaníliacukorral és kardamommal. Keverd össze és hagyd az almát egy ideig pihenni ebben a fűszerfürdőben.
• Kenj meg három kicsi (12-15 cm) vagy egy nagy torta, vagy piteforma aljat, esetleg kör alakú sütőlemezt vajjal, majd állítsd a sütőt 175 ° C-ra.
• Állítsd össze az ANKARSRUMOT a habverő és krémkeverő kiegészítővel, mely az alapdarab része.
• Keverd habosra a szobahőmérsékletű vajat a cukorral fehéredésig, majd add hozzá a tojást és keverd ösze alaposan.
• Keverd össze a lisztet a sütőporral és az összes fűszerrel egy külön tálban. Finoman adagold a lisztkeveréket a tojásos cukormasszához. Add hozzá a tejet és keverj vele sima tésztát.
• Oszd el a tésztát a kis tortalemezekre, és nyomd beléjük az almaszeleteket tetszőleges mintázatban. Szórd meg apróra vágott mogyoróval és süsd a sütő középső részén 35–40 percig. Hagyd teljesen lehűlni, ez lesz a torta tésztája.
• Vedd elő ismét Ankát a habverővel.
• Keverd bele az összes hozzávalót a mascarpone krémbe, a textúra krémes legyen, ne kemény. Add hozzá citromlevet ízlés szerint savanyítva, vagy édesebbre hagyva az ízvilágot.
• Helyezz egy tészta alapot egy tálra, és kend el a rajta a mascarpone krém 1/3-át, szórd meg mogyoróval és locsold meg egy kis juharszirupal. Ismételd meg ezt a fennmaradó alapokkal, szórj még egy kis mogyorót a tetejére és önts rá juharszirupot.
Tálald az ANKARSRUM cukrász szett segítségével!
ANKA Tipp!
Ha nem szobahőmérsékletű a vaj, reszeld le, vagy vágd apróbb darabokra, így hamarabb felmelegszik majd.