gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Megfelelő előkészítéssel a kolbász töltés gyerekjáték!

2016. 02. 17.

Megfelelő előkészítéssel a kolbász töltés gyerekjáték!

A kolbász nemcsak egy étel, hanem egy hagyomány, egy családi örömforrás. Ebben a blogbejegyzésben részletesen feltárjuk a kolbászkészítés kulisszatitkait, és megosztjuk veletek azokat az apró részleteket, amelyek garantálják, hogy a következő kolbászkészítés a család és barátok kedvencévé váljon. Készüljetek fel egy izgalmas és ízgazdag utazásra, ahol a hagyomány és az ízek találkoznak!

1. Alapanyagok: a minőség a kulcs!

Először is fontos leszögeznünk, hogy a kolbásztöltés előkészületeinek első kritikus pontja a megfelelő alapanyag választás, ami gyökerében meghatározhatja a kolbásztöltés kimenetelét, és a végtermék minőségét. Kizárólag egészséges állatból szabad feldolgozás céljára vásárolnunk, ezzel is óvjuk családunk és barátaink egészségét. Súlyos betegségeket esetleges fertőzéseket kaphatunk a hideg füstöléses tartósító eljárással készült terméktől, ha nem gondoltuk át megfelelően az alapanyag vásárlását. Ne feledjük, a boltban is érvényesük a régi mondás: „Olcsó húsnak híg a leve.”

2. Recept és Mennyiség: a titok a részletekben rejlik

A féltve őrzött receptünk alapján, esetleg az általunk javasolt receptekből kiválasztva a tetszetősebbet, jegyezzük fel, hogy milyen és mekkora mennyiségű alapanyagra van szükségünk a töltéshez. Ezeket előre megvásárolhatjuk, vagy előállíthatjuk saját kertünkben, a fűszereket frissen leőrölhetjük és pontosan ki is mérhetjük. Az összekevert fűszereket különösen érdemes jól zárható edényben, fénytől és hőtől távol tartani.

3. Fűszerek: A magyar hagyomány varázsa

Fűszerek vonatkozásában a hurka és a kolbásztöltéshez a magyar hagyomány alapján kiemelt jelentősége van a só, bors, paprika arányának és minőségének. Minden tájnak megvan a maga jellegzetessége, de mi nem azt javasoljuk Önöknek, hogy melyik tájegység paprikáját válasszák,ehelyett a paprikával szemben támasztott kritériumokra hívjuk fel a figyelmet, amely figyelembe vételével csakis kiváló minőségű töltelék árut teszünk családunk asztalára.

4. Előkészületek: A precíz munka alapja

Hurka töltéshez a töltés előtti napon szokás a rizst leválogatni és megmosni, majd tiszta konyharuhán leszárítani és félpuhára főzni, lefedve hideg helyen tárolni a felhasználásig. A belek előkészítése, méretre vágása és lekötözése szintén előnyös, ha komolyan fel szeretnénk készülni a gyors és precíz munkavégzéshez.

5. Töltelék és bél: a finomított lépések

Kereskedelmi forgalomban kapható csomagolt és tisztított természetes bél és szalámi műbél kellenek a töltelékezéshez, amihez az igényesebb kereskedőtől felhasználási javaslatot is kapunk. Mindegyikre érvényes a kézmeleg sós vízben történő áztatás 20 percig felhasználása előtt. A töltéshez készítsük elő a helyiséget, takarítsunk ki, fertőtlenítsük le a kolbász töltő gépet, az asztalokat, tegyünk magunk mellé megfelelő mennyiségű kézmosó vizet és törlőkendőt, valamint vonjuk be családtagjainkat hogy formázzanak kuglikat amit a töltőhengerbe helyezhetünk.

6. Bemelegítés: az ital is kötelező!

Ne felejtsük el, hogy a jó munkához bemelegítő ital is szükséges, természetesen a hagyomány szerinti recept alapján és mértékkel!

Ha megjött a kedved az otthoni kolbásztöltéshez, nézz szét kínálatunkban, hiszen nálunk minden eszközt megtalálsz, ami a kolbásztöltéshez elengedhetetlen!