gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Minden, amit tudni akartál a gofriról, de sosem merted megkérdezni

2019. 03. 20.

Minden, amit tudni akartál a gofriról, de sosem merted megkérdezni

A gofri csodálatos találmány: egyszerű, de nagyszerű desszert, amelynek népszerűsége egyes helyeken a császármorzsáével, a mákos gubáéval, sőt, a palacsintáéval vetekszik! Mitől ennyire közkedvelt? Mi lehet a titka? Most kiderül!

Amint azt bizonyára tudjátok, a gofri édes, rácsos és tésztából van. Ennél kevésbé triviális, hogy Belgiumból származik, ahol egész komoly gofriipar települt rá erre a zseniális találmányra, és több mint egy tucat helyi változata létezik. A gofri és az ostya gyakorlatilag egy tőről fakad (az angol waffle mindkettőt jelenti), már az ókori görögök is készítettek vaslapok között sült tésztát. Később, a középkorban egyes helyeken áldozóostyát is így állítottak elő, rajta Jézust és a keresztre feszítést ábrázoló jelenetekkel.


Az egyik belga változat (forrás: Wikipedia)

A gorfisütő vasak, a hagyományos rácsos sütőformával viszont csak a 15. században terjedtek el, addig inkább a kerek formát használtak. Az első cukorral készített gofrireceptet egy holland kézirat tartalmazza, egy későbbi, belga racept pedig már az élesztőről is rendelkezik, ez a hozzávaló alapozta meg a mélyebb gofriöntőforma használatát, ezzel megszületett a ma is ismert rácsos gofri prototípusa.

Mára számos változata ismert, Belgiumban pl. egy 18. századi kreáció (Liège Waffles) a legnépszerűbb. Az USA-ban is nagy kedvenc, ott a ’64-es New York-i világkiállítás hozta meg számára a sikert. A magyar gasztronómia se maradt ki a jóból: egyre több a hazai gofrizókat rangsoroló toplista és gofrirecept a neten.

Gofrikészítés id. Pieter Bruegel festményén (forrás: Wikipedia)

A gofri reneszánszának egyik fontos oka, hogy az utóbbi időben egyre jobb és jobb gofrisütők lepték el a piacot. A megfizethető, és nem utolsó sorban könnyen használható eszközök még több ember számára tették elérhetővé a frissen sült gofri élményét, ami sokkal finomabb, mint az előre csomagolt és tartósítószerrel megbolondított változat. Ezen szerkentyűk közül mi a Maxima szív alakú gofrisütőjét ajánljuk, és nem csak azért, mert a legjobb minőségű rozsdamentes acélból készült, hanem mert gyors és hatékony. Hogy mennyire? Hamarosan a konyhából jelentkezünk, és megmutatjuk, mit tud!