gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Párolt csirkés-cukkinis töltött tészta házilag

2025. 09. 15.

Párolt csirkés-cukkinis töltött tészta házilag

Ha szereted az ázsiai konyhát, akkor ezt a receptet biztosan imádni fogod. A párolt töltött tészta (dumpling) Kínától Koreáig rengeteg változatban létezik, és bár elsőre kicsit időigényesnek tűnhet, valójában egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Ráadásul a végeredmény garantáltan megéri: szaftos, ízes töltelék, vékony, lágy tésztába zárva, frissítő mártogatóssal.

Most egy könnyedebb, zöldséggel gazdagított verziót mutatunk, ahol a darált csirke mellé cukkini kerül, így a töltött tészták nemcsak finomak, de igazán szaftosak is lesznek.

Hozzávalók

Tészta:

  • 440 g liszt
  • ½ tk só
  • 265 g víz

Töltelék:

  • 400 g reszelt cukkini
  • 500 g darált csirkehús
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 tk kínai szezámolaj
  • ½ tk só
  • ½ tk fehér bors
  • 1,5 tk kukoricakeményítő + egy kevés a szóráshoz

Mártogatós:

  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 2 ek világos szójaszósz
  • ½ – 1 ek fekete rizsecet
  • ½ ek szezámolaj
  • 2 tk víz
  • csipet cukor
  • opcionálisan chili

 

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Töltelék elkészítése: keverd össze a reszelt cukkinit, a darált csirkehúst, a frissen reszelt gyömbért, a szójaszószt, a kínai szezámolajat, a sót, a fehér borsot és az 1,5 tk kukoricakeményítőt. Hagyd a keveréket a hűtőben pihenni 30 percig.
  2. Szereld össze az Assistent robotgépet a rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztóhengerrel és a lehúzó spatulával.
  3. Tészta elkészítése: tedd a lisztet, a sót és a vizet a tálba, majd keverd össze. Dagaszd 5 percig, majd pihentesd 20 percig. Ezután dagaszd újra 5 percig, és hagyd még 30 percig pihenni.
  4. Szereld össze az Assistentet a Lasagna tésztanyújtóval. Oszd a tésztát 4 egyenlő részre.
  5. Nyújts vékony tésztalapokat a Lasagna tésztanyújtóval (4-es vastagság).
  6. Egy pohár vagy szaggató segítségével vágj ki kb. 60 db, 8 cm átmérőjű körlapot. Szórd meg mindkét oldalukat vékonyan kukoricakeményítővel, hogy ne ragadjanak össze. Halmozd és fedd le őket, hogy ne száradjanak ki.
  7. Helyezz minden tésztakorong közepére kb. 1-2 tk tölteléket. Hajtsd félbe, és nyomkodd össze a széleket a klasszikus gombóc formához.
  8. Rendezd a gombócokat párolókosárba. Egy lábasban forralj vizet, tedd fölé a párolókosarat a gombócokkal, fedd le, és párold kb. 8 percig, amíg a csirkehús teljesen átfő.
  9. Amíg a gombócok párolódnak, készítsd el a szószt: keverd össze az összes hozzávalót egy tálban. A kész gombócokat forrón tálald a mártogatóval.

 

A frissen párolt, gőzölgő gombócokat forrón tálald, mellé a pikáns mártogatóval. Remek vendégváró falat, de akár főételként is megállja a helyét.

+Tipp: Ha marad tésztakorongod, fagyaszthatod is őket. A gombócokat szintén előre elkészítheted, és lefagyaszthatod nyersen, így bármikor percek alatt friss gőzgombócot varázsolhatsz az asztalra. Jó étvágyat kívánunk!