Puha, foszlós tejkenyér házilag
2025. 03. 19.
Kevés dolog ér fel azzal az érzéssel, amikor egy frissen sült, illatos kenyér kikerül a sütőből. Ez a házi tejkenyér tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára – kívül enyhén ropogós, belül pedig puha és foszlós. Kiválóan illik vajjal, lekvárral vagy akár egy szelet sajttal is. Ha szereted a kelt tésztákat, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!A házi kenyérsütés mindig különleges élmény, hiszen nincs annál jobb, mint amikor egy frissen sült, illatos kenyér kerül az asztalra.
Hozzávalók
- 700 g búzaliszt
- 65 g porcukor
- 14 g szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 500 g tej (3%-os zsírtartalommal)
- 80 g vaj (szobahőmérsékleten)
Elkészítés lépésről lépésre
1. Először langyosítsd meg a tejet, hogy kb. 40°C-os legyen – ez segít az élesztő aktiválásában. Keverd bele az élesztőt, és hagyd pár percig állni, hogy feloldódjon.
2. Egy külön tálban keverd össze a lisztet és a porcukrot. Ezután öntsd az élesztős tejet egy dagasztótálba (ha van Ankarsrum konyhai robotgéped, használd a rozsdamentes acél tálat és a dagasztóhengert). Lassan adagold hozzá a lisztes keveréket, miközben alacsony sebességen kevered a tésztát.
3. Ha már nagyjából összeállt a tészta, növelheted a keverés sebességét. Hagyd dagasztani 5-7 percig, hogy ruganyos, egynemű tésztát kapj.
4. Vedd ki a tésztát a tálból, és kézzel dolgozd bele a puha vajat. Bár ez egy kicsit ragacsosnak tűnhet az elején, a végére egy rugalmas, lágy tésztát kell kapnod.
5. Tedd vissza a tésztát a tálba, szórd rá a sót, és dagaszd még körülbelül 8 percig közepes sebességen. Fedd le a tálat, és hagyd a tésztát kelni körülbelül 2 órán át, amíg a duplájára nő.
6. Ha a tészta megkelt, borítsd egy enyhén lisztezett felületre, és oszd 6 egyenlő részre. Gömbölyítsd őket kis labdákká, majd helyezz hármat-hármat két sütőpapírral bélelt kenyérformába. Fedd le fóliával, és hagyd még 30 percig kelni.
7.Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, majd süsd a kenyereket az alsó rácson 20-25 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak.
8. Miután kivetted a sütőből, hagyd 5 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra. Várd meg, amíg teljesen kihűl, majd szeleteld fel, és élvezd a friss, foszlós házi kenyeret!
Tipp a tökéletes tejkenyérhez
- Ha még puhább állagot szeretnél, kend meg a kenyerek tetejét egy kis olvasztott vajjal sütés után.
- Érdemes a kelesztést egy langyos helyen végezni – például a kikapcsolt, de csukott sütőben.
- Ha szeretnéd, a tésztát variálhatod: keverhetsz bele mazsolát, fahéjat vagy akár apróra vágott diót is.