gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Puha, foszlós tejkenyér házilag

2025. 03. 19.

Puha, foszlós tejkenyér házilag

Kevés dolog ér fel azzal az érzéssel, amikor egy frissen sült, illatos kenyér kikerül a sütőből. Ez a házi tejkenyér tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára – kívül enyhén ropogós, belül pedig puha és foszlós. Kiválóan illik vajjal, lekvárral vagy akár egy szelet sajttal is. Ha szereted a kelt tésztákat, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod!A házi kenyérsütés mindig különleges élmény, hiszen nincs annál jobb, mint amikor egy frissen sült, illatos kenyér kerül az asztalra. 

 

Hozzávalók

  • 700 g búzaliszt
  • 65 g porcukor
  • 14 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 500 g tej (3%-os zsírtartalommal)
  • 80 g vaj (szobahőmérsékleten)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Először langyosítsd meg a tejet, hogy kb. 40°C-os legyen – ez segít az élesztő aktiválásában. Keverd bele az élesztőt, és hagyd pár percig állni, hogy feloldódjon.

2. Egy külön tálban keverd össze a lisztet és a porcukrot. Ezután öntsd az élesztős tejet egy dagasztótálba (ha van Ankarsrum konyhai robotgéped, használd a rozsdamentes acél tálat és a dagasztóhengert). Lassan adagold hozzá a lisztes keveréket, miközben alacsony sebességen kevered a tésztát.

3. Ha már nagyjából összeállt a tészta, növelheted a keverés sebességét. Hagyd dagasztani 5-7 percig, hogy ruganyos, egynemű tésztát kapj.

4. Vedd ki a tésztát a tálból, és kézzel dolgozd bele a puha vajat. Bár ez egy kicsit ragacsosnak tűnhet az elején, a végére egy rugalmas, lágy tésztát kell kapnod.

5. Tedd vissza a tésztát a tálba, szórd rá a sót, és dagaszd még körülbelül 8 percig közepes sebességen. Fedd le a tálat, és hagyd a tésztát kelni körülbelül 2 órán át, amíg a duplájára nő.

6. Ha a tészta megkelt, borítsd egy enyhén lisztezett felületre, és oszd 6 egyenlő részre. Gömbölyítsd őket kis labdákká, majd helyezz hármat-hármat két sütőpapírral bélelt kenyérformába. Fedd le fóliával, és hagyd még 30 percig kelni.

7.Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, majd süsd a kenyereket az alsó rácson 20-25 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak.

8. Miután kivetted a sütőből, hagyd 5 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra. Várd meg, amíg teljesen kihűl, majd szeleteld fel, és élvezd a friss, foszlós házi kenyeret!

 

Tipp a tökéletes tejkenyérhez

  • Ha még puhább állagot szeretnél, kend meg a kenyerek tetejét egy kis olvasztott vajjal sütés után.
  • Érdemes a kelesztést egy langyos helyen végezni – például a kikapcsolt, de csukott sütőben.
  • Ha szeretnéd, a tésztát variálhatod: keverhetsz bele mazsolát, fahéjat vagy akár apróra vágott diót is.