Rebarbara Galette- a francia pite
2024. 07. 15.
Tudtad, hogy a Galette a franciák kedvenc pitéje? Már a római korból is vannak róla emlékek. Kedves legenda fűződik történetéhez. Egyszer volt, hol nem volt, egy ünnepélyen lévő rabszolga egy szem babot lelt a süteményben, így ő lett a nap királya. Később, a 12. században ezüstöt rejtettek el benne, így választva meg a nap királynéját, vagy királyát.
Ma legyél Te a Konyha Királya, aki elkészíti ANKA Rebarbara Galette rusztikus receptjét, amely most is az Ankarsrum receptkönyből való, elkészítésében pedig segítségedre lesz ez a videó! Szilvi és Zsófi is elkészítették e különleges csemegét, ezt itt tudod megnézni!
Hozzávalók:
190 gramm liszt
1 evőkanál porcukor
csipet só
150 gramm hideg sós vaj
3 evőkanál víz
1 felvert tojás
Frangipán krém:
200 gramm mandula paszta
1 tojás
15 gramm vaj
1 evőkanál liszt
500 gramm rebarbara
½ citrom leve
2 evőkanál cukor
1 evőkanál burgonyakeményítő
50 gramm mandula pehely
3 evőkanál nádcukor
Rebarbara Galette, a francia pite, lépésről-lépésre
• Keverd össze a lisztet, a porcukrot és a sót ANKARSRUM robotgéped habverő táljában a krémkeverővel, mely az alapkészlet része, de külön is megvásárolható.
• Add hozzá a kis kockákra vágott, hideg vajat, és keverd össze a ANKARSRUM habverőjével.
• Öntsd hozzá a vizet és addig keverd, amíg a víz egyesül a többi hozzávalóval.
• Most csomagold be a tésztát egy fóliába, és tedd be legalább egy órára a hűtőszekrénybe (egy teljes éjszakát is pihenhet a tészta).
Frangipán krém lépésről-lépésre:
• A mandulapürét reszeld bele a keverőtálba, és keverd simára ANKARSRUM robotgéped habverőjével, az 1 tojással, a vajjal, a liszttel és a nádcukorral.
• A rebarbarát szükség esetén hámozd és mosd meg, majd vágd fel a kívánt formára.
• Keverd össze a citromlével, a cukorral és a burgonyakeményítővel, majd hagyd kb. 20 percig pihenni.
A galette összeállítása:
• Szórj egy kis lisztet egy tepsire, és nyújtófa segítségével nyújtsd ki a vékony, kör alakra tésztát.
• Kend rá a frangipane-t. Kezdd a közepétől, és hagyj ki körülbelül 3 cm-t a széleken.
• Szép sorokban helyezt fel a rebarbarát a frangipan tetejére.
• Most hajtsd át a széleket, és kend le tojással, majd szórd meg a mandulapehellyel és nádcukorral. Ez a videó megmutatja, hogyan csináld!
• Tedd be a pitét 25-30 percre a 180 °C-os sütőbe és süsd meg.
ANKA tipp:
Tálaláskor kínáld vaníliafagyival! A rebarbarának nagy barátja a gyömbér, így egy finom, citrusos, gyömbéres limonádé kiváló kísérője lesz.