gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Retró lángos, modern lángos

2022. 05. 17.

Retró lángos, modern lángos

A lángos örök kedvenc. Akár a klaszikus sajtos-tejfölösről, akár egy rukkolás-mozzarellás vagy épp cheddaros-csilis verzióról van szó, mindig akadnak rá jelentkezők. Most hoztunk nektek néhány érdekességet erről a híres hungarikumról. 

A lángos török eredetű étel

 

Tudtad, hogy a lángos a török hódoltság korában honosodott meg Magyarországon? Ugyanis keletről származnak ezek a kenyérszerű, lapos lepények. A török gasztronómiának ma is szerves részét képezik ezek az egyszerű tészták. 

Magyarországon a kenyérsütéshez kapcsolódik a lángos készítése, ugyanis régen, a népi világban hetente egyszer sütöttek házikenyeret. A teknőbe ragadt maradék tészta kisütése ehhez a folyamathoz tartozott. Ekkor még nem olajban sütötték a lángost, egyszerűen csak a kemence forróságát tesztelték vele. Ballagi Mór 1867-ben megjelent szótárában még ezt találjuk a lángos szó mellett: kenyértésztából kiszakított, félujjnyi vastagságú, a kemence lángjánál sütött lepény, melyet zsírral kenve és sózva szoktak enni. 

A lángos tehát nem kapott olyan kiemelt szerepet a paraszti világ gasztrokultúrájában, mint a kenyér, melynek ünnepi változata volt a kalács is. A modernizáció előtti évszázadokban tehát még nagyon távol állt attól a lángos, vagy kenyérlángos, langalló, hogy divatos utcai étel legyen. Hiszen a 20. század előtt a piacok, vásárok kínálatában sem volt jellemző étel. 

Régen reggelire fogyasztották

 

Ha pedig már a lángos korai gasztronómiai szerepét vizsgáljuk, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy általában reggeli étel volt. A kenyér kapta a központi szerepet, az ebéd és a vacsora, valamint a vendéglátás alapvető étele volt. A lángos pedig, mivel a maradék tésztából készült, kisebb, lapos tésztaszerűség volt, a legegyszerűbb étel szerepét töltötte be.

Már ekkor is szívesen fogyasztották tejföllel, zsírral, de akár lekvárral is lehetett enni. A modernizáció előtti paraszti világban még a praktikum határozta meg a mindennapokat, például a húsfogyasztás is csak a hétvégékre, ünnepnapokra volt jellemző.

Az 1920-as években terjedt el Magyarországon, mint klasszikus utcai étel

 

Ahhoz, hogy a lángos elnyerje mai formáját, és megkapja az őt megillető helyet a strandbüféktől a talponállókon át a modern streetfoodig, több újításra, valamint a társadalom átalakulására volt szükség. Egyrészt a sörélesztő megjelenésével sokkal egyszerűbb lett a mindennapi élet, átalakult a sütés. A lángos könnyű, kelt tésztáját azóta élesztővel készítik, melyet sokszor vízzel futtatnak fel. 

Ennek köszönhetően jelent meg a városi háztartásokban is, a modernizálódó élet hozadékaként. Mivel a városokban nem kemencét használtak sütéshez, ezért elkezdték zsírban, később olajban kisütni ezt a finomságot, a lángos ma is ismert formáját. 

Fokozatosan vált utcai étellé, és a két világháború között terjedt el a Balatonon. Ugyanis a Trianonnal elveszített Dalmát tengerpart helyett lett folyamatosan egyre népszerűbb fürdőhely. Ezért jelentek meg a Balaton partján is a híres lángosozók.

Készítheted kelt tésztából, de egészséges variációi is léteznek

 

A hagyományos lángoshoz nem kell más, mint fehérliszt, élesztő, tej és víz, valamint sok-sok olaj, amiben kisütheted. A lángos tésztáját robotgépben is kikeverheted, főleg akkor, ha nagy mennyiségben készíted. Lángossütéssel foglalkozó büfék számára nagyon sokféle lángossütő érhető el, például a mi kínálatunkban.

 

Ha egészséges lángost szeretnél készíteni, akkor a liszt típusán érdemes elgondolkodnod, különböző lisztkeverékek kaphatóak, melyeknek jóval alacsonyabb a szénhidráttartalma, mint a hagyományos fehérlisztnek. Az igazi, hagyományos lángos ízt és állagot bő, forró olajban kisütve lehet elérni, ráadásul az is számít, hogy mikor teszed be az olajba a kész tésztát. Azonban ha szeretnéd teljesen egészségesen készíteni a lángost, akkor olivaolajban, vagy más, magas hőfokon égő magolajban sütheted, ehhez nagyon jó sütőkosárral ellátott rozsdamentes serpenyőszettet tudunk javasolni. De akár olajmentes fritőzt is használhatsz. A feltéthez pedig akár egy zseniális elektromos sajtreszelőt is használhatsz.

 

Ezekután biztosan kedvet kaptál egy jó sajtos-tejfölöshöz, javasoljuk, hogy próbáld meg házilag elkészíteni!

 

Hasonló cikkeink a témában:

Svéd kenyérlángoska

2023. 09. 06.

Tovább olvasom


Indul a strandszezon: Ideje beszerezni a lángossütőt, a fánksütőt és a palacsintasütőt!

2023. 05. 26.

Tovább olvasom


Streetfood és fesztiválkaják: az utóbbi idők trendjei

2022. 05. 18.

Tovább olvasom


Streetfood kedvencek

2021. 11. 05.

Tovább olvasom


Lángosok a nagyvilágban

2019. 06. 11.

Tovább olvasom