Smash burger házilag
2025. 04. 15.
Ha unod már az ízetlen, száraz hamburgereket, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a smash burger műfaját – de most nem akármilyen módon! A titok a frissen darált húsban rejlik, amit te magad készíthetsz el otthon egy nagy teljesítményű húsdarálóval. Ez a módszer nemcsak hogy jobb ízt és textúrát ad, de egy új szintre emeli a házi burgerélményt.
Miért érdemes saját húst darálni?
A válasz egyszerű: verhetetlen íz és állag. A boltban kapható darált hús sokszor túl száraz vagy túl finomra van darálva – ha viszont te darálod le a húst frissen, akkor pontosan tudod, mi kerül bele.
Hozzávalók (4 burgerhez):
- 400 g marhahús (legalább 20% zsírtartalommal – pl. nyak vagy lapocka)
- Só, bors ízlés szerint
- 4 szelet hamburger sajt
- 4 hamburger zsemle
Így készítsd el lépésről lépésre:
1. Csatlakoztasd a húsdarálót az Ankarsrum gépedhez, és használj 4,5 mm-es lyukú tárcsát. Vágd a húst csíkokra, majd alacsony fordulatszámon adagold a gépbe. Ez a lassú darálás segít megőrizni a hús természetes szerkezetét.
2. A frissen darált húst sózd és borsozd ízlés szerint, majd formálj belőle 4 egyenlő méretű golyót.
3. Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt magas hőfokon. Tedd bele a húsgombócokat, majd egy burgerpréssel (vagy egy nehéz serpenyő aljával) nyomd le őket kb. 1,5 cm vastagságú pogácsává. Ettől lesz kívül ropogós, belül pedig szaftos.
4. Mielőtt levennéd a tűzről, helyezd rá a sajtszeleteket a forró pogácsákra, és hagyd, hogy szépen ráolvadjanak.
5. A kész burgerpogácsákat tedd a zsemlékbe – mehet hozzá saláta, uborka, hagyma, vagy amit csak szeretsz, de akár magában is tökéletes.
Tipp:
Ha igazán profi élményre vágysz, pirítsd meg a zsemlék belső felét egy kis vajon – ettől még jobban kiemelkedik majd a szaftos hús íze.