gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tökéletes gluténmentes banánkenyér recept

2025. 03. 11.

Tökéletes gluténmentes banánkenyér recept

A banánkenyér az egyik legjobb módja annak, hogy felhasználjuk az érett banánokat, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ez a változat nemcsak gluténmentes, hanem tele van illatos fűszerekkel és ropogós dióval is, így minden falat igazi élmény! Ha egy egészséges, mégis puha és szaftos süteményt keresel, amit akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatsz, akkor ezt a receptet imádni fogod.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 g vegyes dió vagy mandula
  • 125 g gluténmentes lisztkeverék
  • 45 g mandulaliszt
  • 35 g gluténmentes zabpehely
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1 tk só
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3 érett banán
  • 250 g natúr joghurt

Díszítéshez:

  • 1 érett banán
  • 2-3 ek juharszirup
  • Elkészítés lépésről lépésre:

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeverés) vagy 220°C-ra (alsó-felső sütés). Bélelj ki egy őzgerincformát sütőpapírral.

2. Aprítsd fel a diót vagy mandulát egy turmixgép vagy konyhai aprító segítségével.

3. Állítsd össze az Ankarsrum géped a turmix fejrésszel. Keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztkeveréket, mandulalisztet, zabpelyhet, fűszereket, sót és a szódabikarbónát egy nagy keverőtálban. Add hozzá az aprított diót is.

4. Törd össze a banánokat egy villával, majd keverd hozzá a joghurtot.

5. Dolgozd össze a masszát: Öntsd a banános keveréket a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverd össze, hogy egyenletes tésztát kapj.

6. Öntsd a tésztát a sütőformába, majd a maradék banánt hosszában vágd három szeletre, és helyezd a tetejére.

7. Locsold meg juharsziruppal, szórd meg egy kis extra dióval, majd süsd 45 percig, amíg aranybarnára sül.

8. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt szeleteled – így lesz igazán puha és szaftos!

 

Tippek a tökéletes banánkenyérhez:

  • Minél érettebb a banán, annál édesebb lesz a sütemény – így akár kevesebb juharszirupot is használhatsz.
  • Dió helyett használhatsz pekándiót vagy törökmogyorót is, attól függően, milyen ízvilágot szeretsz.
  • Ha extra édességre vágysz, keverhetsz a tésztába egy marék csokidarabokat is!