Vegán lasagna ANKARSRUM tésztanyújtó fejrésszel
2022. 02. 23.
Eheti cikkünkben a vegánoknak kedvezünk, hisz számukra hoztunk egy finom receptet. A lasagne tésztája házilag készül, az ANKASRUM robotgép tésztanyújtó fejrészével. Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyből való.
Hozzávalók a lasagna lapokhoz:
• 390 gramm durumliszt
• kb. 200 ml víz
• 45 gramm olívaolaj
Lasagna lapok lépésről lépésre:
1. Szereld össze Ankarsrum robotgéped a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta.
2. Tedd bele a lisztet a tálba, és indítsd el ANKARSRUM robotgépedet alacsony sebességgel.
3. Lassan önts vizet a tálba.
4. Add hozzá az olajat, és szükség szerint húzd a kart az edény közepe felé, hogy segítsd az összetevők egyenletes elosztását. Amikor a tészta összeállt, rögzítsd a kart 1 ujjnyira a táltól, állítsd be az időzítőt 5 percre és hagyd, hogy ANKA bedagassza a tésztát.
5. Tedd a tésztát lisztezett sütőfelületre és kézzel gyorsan gyúrd át.
6. Fedd le és 30 percig pihentesd a hűtőben.
7. Most állítsd össze az ANKARSRUM Assistent tésztanyújtó fejrészét.
8. A tésztát oszd fel 6-8 részre.
9. Az első tésztát hengergesd át a hengeren. Két görgetés között mindig szórd meg liszttel a tésztát.
10. Állítsd a kapcsolót 2- es, majd 3- as végül 4- es állásba és addig tekerd, amíg el nem éred a kívánt vastagságot.
11. Helyezd a lasagne lapot egy jól belisztezett felületre és ismételd a fenti léépseket addig, amíg az összes tészta lasagne vastagságot nyer.
12. Ebből a mennyiségű tésztából 2 lasagne-hez elegendő lasagnelap készíthető, de fontos, hogy más típusú lasagne-t is készíthetsz ezzel a tésztával, ugyanis a maradék tészta a hűtőben, fóliával jól letakarva 2 napig eláll.
Marinara szósz:
• 150-200 gramm füstölt tofu (vagy más pácolt tofu)
• 15 gramm olívaolaj
• 1 hagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 800 gramm zúzott paradicsom (lehet konzerv is)
• 15 gramm paradicsompüré
• 10 gramm balzsamecet
• 10-15 gramm ételízesítő
• 10 gramm foghagyma granulátum
• 10 gramm szárított bazsalikom
• 10 gramm szárított oregánó
• 5 gramm cukor
• szükség szerint só (az ételízesítő por sótartalmától függ a mennyisége)
Vegán "sajt" szósz
• 400 ml zab alapú főzőtejszín vagy más tejmentes főzőtejszín
• 150 gramm vegán reszelt sajt
• 1-2 tk ételízesítő
• 2 tk kukoricakeményítő
Tálaláshoz: friss bazsalikom
Szósz és sajtszósz lépésről-lépésre:
• Melegítsd elő a sütőt 200 C-ra.
• A tofut morzsold apró darabokra.
• A hagymát és a fokhagymát kockázd fel.
• Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben és pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a morzsolt tofut és addig főzd, amíg a tofu el nem kezd barnulni.
• Ekkor add hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét, a balzsamecetet és a többi fűszert, majd fedő alatt lassú tűzön párold legalább 15 percig.
• A vegán sajtszósz hozzávalóit egy serpenyőben addig főzd, amíg sűrű, krémes mártást kapsz.
A lasagne összeállítása lépésről lépésre:
• Képezz egy réteg Marinara réteget, majd helyezd rá a lasagne lapokat, majd a vegán sajtszószt. Ezeket addig rétegezd amíg még tartanak a hozzávalók. A sajtszósz az utolsó réteg.
• Süsd meg a sütőben körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a sajtos réteg aranybarna nem lesz.