gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hogyan készül a házi fagyi?

2022. 06. 01.

Hogyan készül a házi fagyi?

 

A házi fagyi egyre nagyobb nyári sláger. Mert szeretünk kísérletezgetni, játszani az ízekkel, és ami a legfontosabb: magunknak készíteni az ételünket, és persze az édességünket. 

Házi fagyi vagy bolti fagyi?

 

Egyre nagyobb trend napjainkban a házi fagyi. Mivel egyre inkább nyitottak az emberek a kézműves, házi jellegű vagy teljesen házi termékekre. Sokan hajlandóbbak többet utazni és fizetni egy jó minőségű, házi alapanyagokból dolgozó fagyizóban kapható fagylaltért. Mert a minőség fontos. 

Viszont épp emiatt egyre többen készítik házilag a fagylaltot. Mert így biztosan tudják, hogy milyen alapanyag került bele. Gondosan válogatják össze az alapanyagokat, és bátran kísérleteznek ízekkel, fűszerekkel, kombinációkkal. 

Mi azt mondjuk, hogy nem feltétlenül kell választani a házi fagyi és a nem házi verzió között. Egyszerűen csak találd meg a kedvenc fagyizódat, mellette pedig próbálkozz meg az otthoni fagyikészítéssel is. Mert nem sokat veszíthetsz.

 

Hogyan készítsük el?

A fagylaltozók, akár kézműves fagylaltot árulnak, akár nem, általában fagylaltgéppel készítik el a lágy, krémes hideg finomságot. Hiszen cukrászdák, fagyizók esetében nagy mennyiségben készülnek a fagylaltok, ezért nagyobb teljesítményű gépekre van szükség az előállításukhoz. Persze ha házilag szeretnél fagyit készíteni, kisebb mennyiségben, akkor elég lehet egy robotgép, főleg, ha fagylaltkészítő tállal van ellátva.

Házi fagyi készítése robotgéppel

Hogy hogyan készítünk fagylaltot robotgéppel? A passzírozó és a mixelő funkciók kihasználásával elő tudod készíteni az alapanyagot, akár gyümölcssorbetet, akár tejalapú fagylaltot szeretnél majd gyártani belőle. A robotgép pedig abban is nagy segítség, hogy a krémkeverő szárral ki tudd keverni a fagylaltot. 

 

Ám ha egy fagyikészítő tállal bővíthető konyhai robotgéped van, akkor még ennél is egyszerűbb a dolgod. A megfelelő funkciók segítségével könnyedén el tudod készíteni a saját házi fagyidat. Először leturmixolod a gyümölcsöket, majd összekevered az alapanyagokat a mixer fejjel. Ami pedig a legjobb, hogy a lefagyasztott fagylaltkészítő tálba átöntöd az alapanyagokat, a robotgép pedig elkészíti neked a tökéletes házi fagyit.

A tejmentes házi fagyi: sorbet

 

A sorbethez a gyümölcs mellé igény szerint egy kis citromlé, cukor vagy más édesítőszer és víz kell. Használhatod eperrel, citrusfélékkel, málnával. Általában 30 dkg gyümölcshöz 15 dkg cukrot javasolnak, és 3 dl vizet. Persze a cukrot lecserélheted gyümölcscukorra, eritritre, mézre, vagy valami más, egészségesebb édesítőszerre. Ebben az esetben a boltinál sokkal egészségesebb házi fagyit kapsz. 

A sorbet nagyon jó megoldás azoknak is, akiknek kerülniük kell a tejtermékeket, vagy épp egyszerűen csak nem tartják fontosnak a tejes ízt a fagylaltban. Bodzával, mentával, citrommal is variálhatod. 

Fagyasztott joghurt

 

Joghurtot, összemixelt gyümölccsel és mézzel vagy édesítőszerrel keverhetsz ki. A fagylalttállal pedig kikevered a krémes, finom, joghurtalapú fagylaltot. Akár sűrűbb és krémesebb görögjoghurtot is választhatsz. Akár ízeket is variálhatsz, fahéjas-alma, citrom-mangó, vagy bármilyen más joghurtos fagylalt készíthető így. Gyümölcs- és csokoládédarabokkal is feldobhatod a hűs édességet. Igazából ha fagylaltról van szó, csak a kreativitás szabhat határt. 

Fagyi recept 

 

A házi fagyi receptje nem annyira bonyolult.  Például 3 dl tejhez és 6 dl tejszínt, és 20-30 dkg gyümölcsöt adva elég sűrű és finom tej alapú fagylalt készíthető. De fagylaltporral, esetleg madagaszkári vaníliával vagy csokoládéval is elkészítheted. Csokifagyi esetében kakaóport és tojást, valamint összemixelt étcsokoládét érdemes használnod. Miután az alapanyagokat összeturmixoltad, a fagylalttállal ellátott robotgép kikeveri neked a csokoládé- vagy eperfagyit.  De banánfagyit is készíthetsz csokidarabokkal, a csokoládéshoz egy kevés mentát adhatsz. 

 

A lényeg, hogy ha van egy jó kis robotgéped, fagyikészítő tállal ellátva, akkor végtelen számú lehetőséged van arra, hogy isteni és egészséges házi fagyikat gyárthass!