Mennyei almás galette
2023. 08. 21.
Íme egy tökéletesen finom és elegáns desszert, amelyet finom, őszi almával díszíthetsz. Tálald házi készítésű vaníliafagylalttal, amelyben segít majd ANKARSRUM fagylaltkészítője és élvezd az ősz korai ízeit, amelyekben még csalfán visszakacsinthat a nyár is.
A galette szó talán ismeretlenül csenghet, pedig története rendkívül szórakoztató! A Galette a franciák kedvenc pitéje, amelyről már a római korból vannak emlékek. Ekkor egy ünnepélyen lévő rabszolga egy szem babot lelt a süteményben, így ő lett a nap királya. Később, a 12. században ezüstöt rejtettek el benne, így választva meg a nap királynéját, vagy királyát. Korábban készítettünk már Rebarbara Galette-et, frangipán krémmel, kattints érte ide!
A receptvideóért kattints ide!
Hozzávalók az Almás Galette – a francia pitéhez
Tészta:
210 gramm búzaliszt
45 gramm cukor 2 tk őrölt kardalom
½ teáskanál só
150 gramm vaj (szobahőmérsékletű)
3 evőkanál citromlé vagy hideg víz
Töltelék:
4-5 kis alma
3 evőkanál cukorszirup
A díszítéshez és a kenéshez:
1 tojás
33 gramm mandulapehely
1 evőkanál cukor
Almás Galette – a francia pite lépésről lépésre:
• Szereld össze Ankarsrumot a habverő tállal és a krémkeverő fejrésszel, amelyek az alapkészlet részei.
• Nézd meg a receptvideót, ide klikkelve.
• Keverd össze a lisztet, a cukrot, a kardamomot és a sót. A vajat vágd darabokra és add a lisztes keverékhez. ANKASRUM robotgéped segítségével keverj belőle omlós tésztát, majd add hozzá a citromlevet és keverd robotgépeddel 1-2 percig. Ha ez megvan, kézzel is gyúrd át a tésztát egy kilisztezett felületen. Ha kész, lapítsd le és csomagold be egy műanyag fóliába, majd tedd be a hűtőbe legalább 30 percre.
• Közben melegítsd elő a sütőt 175°C-os hőmérsékletre, légkeveréssel. A tésztát nyújtsd ki sütőpapíron 3 mm-es vastagra, kör alakúra. Okos tippünk az, hogy használj egy nagy, kb. 27 cm átmérőjű tányért sablonként és ennek segítségével vágd körbe a tésztát. Ha a tészta ragadós és a nyújtófára ragad, tegyél sütőpapírt a tészta tetejére, és folytasd így a nyújtását.
• Most tedd át a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőlapra.
• Mosd meg az almát és szeld vékony szeletekre, majd helyezd fel a tészta tetejére úgy, hogy a szélétől egy körülbelül 3 cm-es részt hagyj szabadon. Öntsd a cukorszirupot a tetejére és hajtsd rá a 3 cm-es széleket.
• A szélét kend meg felvert tojással és szórd meg mandulareszelékkel és cukorral.
• Süsd meg a sütő közepén 25-30 percig, amíg a széle enyhén megpirul.
ANKA tipp:
Tálald a galettet még langyosan vanília fagylalttal, pudinggal vagy öntettel.